НОВИНИ


Проф. Л. Апостолов за Фрог: Шефът на БАН не е спуснал знамената си, не е с нас

3 9573 29.11.2017
Проф. Л. Апостолов за Фрог: Шефът на БАН не е спуснал знамената си, не е с нас
проф. Лъчезар Аврамов Трансмедия

Председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски споделя нашите искания за повече пари за наука, но не споделя начините ни на действия. Той не иска спуснати знамена и дори в момента централната сграда на Академията е без спуснати знамена, заяви пред Фрог нюз проф. Лъчезар Аврамов, организатор на протеста.


Аз съм член на настоятелството на Академията и отдавна имаме спор с него за начините за осъществяване на нашите искания. Акад. Ревалски е убеден, че трябва да има преговори и обсъждания, а не протести. Според мен, обаче хората с които се водят разговорите са неподходящи и не разбират от комуникационни средства. Затова трябва да се търсят инструменти за натиск.

 

Парите за БАН в Бюджет 2018 може да стигнат само за заплати. В момента професорът получава 700 лв., т.е. в момента заплатата му е с 200-300 лв. по-малка от средната на държавата. Това е малоумен бюджет. Самата Академия по статут се води Национален научен център – собственост е на държавата и тя проявява лоши стопански грижи. Политиците, които вземат решенията за бюджета, дори и да не разбират от наука са задължени да спазват законите. Има закон за насърчаване на научните изследвания и чл. 1 гласи, че науката е първостепенен приоритет.

 

Протестите ни едва сега започват. Ще има протести и пред ЕС. Ще използваме периода на Председателството, за да искаме съдействие от европейските институции.

 

Фрог нюз потърси за коментар акад. Ревалски, но той не отговори на мобилния си телефон.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама