ХРАНА И ВИНО


Сиренето предпазва от сърдечносъдови заболявания, твърдят учени

0 5483 01.12.2017
Сиренето предпазва от сърдечносъдови заболявания, твърдят учени

Известно е, че ”една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Съдейки по резултатите от китайско изследване, можем да перефразираме популярната поговорка така: ”Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен”, пише в. ”Дейли експрес”.


Авторите на проучването от университета на Суджоу са установили, че похапването на сирене намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 14 процента. В тестове с доброволци китайските специалисти са отбелязали най-отчетливо понижение на риска сред изследвани лица, които консумирали около 40 грама от млечния продукт дневно.

 

Всички сирена са богати на витамини, минерали и протеини, които осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести. И въпреки че изобилстват от мазнини, по-малка част от тях се усвоява от тялото благодарение на повишеното съдържание на калций.

 

Авторите на настоящото изследване, публикувано в сп. "European Journal of Nutrition", припомнят, че според предишни проучвания сиренето повишава нивата на т.нар. "добър" холестерол и намалява тези на "лошия", и освен това съдържа киселина, която предпазва от запушване на артериите.

 

Диетолозите напомнят, че въпреки наличието на полезни вещества в продукта, той не се препоръчва за хора с наднормено тегло или с високо кръвно налягане заради повишеното съдържание на сол. Като алтернатива експертите предлагат нискомаслените прясно и кисело мляко.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама