НОВИНИ


Тръмп е по-голям проблем за германците от КНДР или Русия

7 3994 05.12.2017
Тръмп е по-голям проблем за германците от КНДР или Русия

Германците възприемат американския президент Доналд Тръмп като по-голямо предизвикателство за външната политика на страната им в сравнение с авторитарните лидери на КНДР, Русия или Турция.


Това показва ново социологическо проучване на фондация "Кьорбер".

Като основно предизвикателство за външната политика на Германия анкетираните са посочили бежанците. 26% от респондентите се тревожат дали Берлин има способността да се справи с мигрантския поток.

Отношенията с Тръмп и САЩ са на второ място. 19 на сто от анкетираните ги описват като голямо предизвикателство. 17% пък от германците посочват Турция, 10% - КНДР и 8% - Русия.

Откакто пое управлението на САЩ през януари, Тръмп разочарова германците с редица решения, включително с изтеглянето на страната си от Парижкото споразумение за климата, с отказа си да потвърди иранската ядрена сделка, критиката си към германския търговски излишък и финансовия принос на страните членки на НАТО.

Действията на Тръмп подтикнаха традиционно предпазливия канцлер на Германия Ангела Меркел да заяви по-рано тази година, че Берлин вероятно няма да може да разчита на САЩ в бъдеще. Тя призова Европа да поеме съдбата си в свои ръце.

В проведеното през октомври проучване, в което са участвали 1 005 германци, 56% от анкетираните описват отношенията със САЩ като лоши или много лоши.

52 на сто от германците са убедени, че страната им трябва да продължи следвоенната си политика на въздържане.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама