НОВИНИ


50 хил. елхички за Коледа от държавните горски предприятия

0 4402 08.12.2017
50 хил. елхички за Коледа от държавните горски предприятия

За Коледа държавните горски предприятия ще предоставят 50 000 елхички. Предстоят и засилени проверки на горските инспектори заради предстоящите празници.


Държавните горски предприятия и техните териториални поделения - горски и ловни стопанства, могат да предложат за нуждите на пазара, в зависимост от търсенето близо 50 хил. дръвчета за Коледа. От тях 37 хил. са предвидени да бъдат отсечени, а други 12 300 - ще са със запазена коренова система в контейнери, с възможност за засаждане.

Традиционно в горите държавна собственост, коледните елхи се добиват от специално създадени плантации и горски разсадници, при извършване на отгледни сечи, както и от върховете и клоните на отсечените дървета при други видове сечи.

Коледни елхи се предлагат на пазара и от частни и общински предприятия.

Закупените на едро дръвчета от търговците трябва да имат превозен билет, като към стеблата са закрепени неподвижно контролни пластини, чиито номера са вписани в билета.

Всяка законнопридобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален номер.

Хората трябва да следят само за наличието на пластини на закупените от тях дръвчета, но при желание могат да поискат от търговците да им покажат и съответния превозен билет.

При живите дръвчета няма нужда от поставяне на пластините.

При констатиране на нарушения на горското законодателство, гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама