ИНТЕРВЮ


Емил Хърсев: Който пипне плоския данък, ще разбие финансовата система

14 9104 28.08.2009
Емил Хърсев: Който пипне плоския данък, ще разбие финансовата система
Емил Хърсев

При икономическа криза престъпността намалява. Мит е, че рецесията води до бум на контрабандата, казва известният икономист


Интервю на Христо Стоянов

- Г-н Хърсев, мина един месец от старта на новото правителство, какъв е коментарът ви за намеренията му в областта на икономиката в условия на криза?


- Надявам се да изпълнят всичко което са казали и заявили. Според мен много обнадеждаващи са твърденията, че данъците няма да се пипат – това е изключително важно. От там нататък е много важно правителството да успее да си събере парите.

- Но от КТ ”Подкрепа” са внесли предложение за изменение на плоския данък и въвеждане на данък за богатите с месечен доход над 5 хил., или 10 хил. лв.


- Който пипне плоския данък, ще разбие финансовата ни система. Надявам се да не го направят. Това трябва да е ясно. Този данък сега е едно от големите ни предимства в рамките на Европейския съюз. Вярвам на заявеното от правителството, че няма да пипа данъците. Ако го допуснат ще имат проблеми, защото ние в момента имаме включително и внос на данъкоплатци в България. Има хора и фирми, които стимулират финансовата система, защото им е изгодно, и те стават все повече.

- Може ли да се говори за връзка между икономическата криза и престъпността?


- Да, съществува такава връзка. Тя е една от най-обсъжданите през последните месеци в световната преса . Коренно погрешно е разбирането, че кризата увеличава престъпността. Статистиката доказва точно обратната тенденция. Част от престъпленията например срещу личността изобщо не се влияят от кризисния цикъл. Когато сме в същинска криза отбелязваме най-ниските нива на престъпност. Известен ръст показват посегателствата срещу собствеността в най-тежката за хората фаза на депресията. (Тъкмо сега влизаме в нея. Има прогнози, че по-чести ще станат грабежите.
Истински престъпен бум обаче отбелязваме във фазата на растеж на цялата икономика. Тази теза вероятно изглежда странна, но това е самият факт.

- Във ваш коментар оборвате мита, че депресията засилва контрабандата. Какви са основанията ви за такова твърдение?


- Няма икономически основания, че депресията стимулира контрабандата. Както при всяка търговия, така и контрабандата е ударена и зависима от свитото по време на криза търсене. Като пример ще дам Великата депресия , когато процъфтява гангстерската империя на Ал Капоне. Но реално трябва да си дадем сметка, че не кризата е причината за бума на мафия в САЩ, а "сухият режим", който започва още през януари 1920 г., тоест доста преди Великата депресия. Чак през 1931 г. специална щатска комисия, създадена да пребори контрабандата, стига до извода, че държавата е безсилна да наложи "сухия режим".
Това се отнася и за нас, не мисля, че кризата ще увеличи контрабандата в България. Даже има белези на намаление.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама