НОВИНИ


Месечните стипендии на учениците стават между 21 и 60 лв.

1 3846 20.12.2017
Месечните стипендии на учениците стават между 21 и 60 лв.

Месечните стипендии на учениците стават между 21 и 60 лева, а кръгът на тези, които ще имат право да ги получават, се разширява. Това са част от новите правила за учениците, които са завършили основното си образование. Според действащия закон това става след VII клас, съобщава Дарик радио.


 За учениците в държавните и общинските училища правилата ще важат от началото на тази учебна година, а за обучаващите се в частните училища - от началото на втория учебен срок.

 

Освен учениците в дневна и индивидуална форма на обучение, стипендии ще получават и тези в комбинирана форма. Право на стипендии ще имат и учениците, които се обучават чрез работа, чрез т. нар. дуална система. Въпросните средства ще бъдат отделно от заплатите им.

 

Дава се равна възможност и на ученици със специални образователни потребности, които са завършили VII клас с удостоверение и са продължили обучението си в класовете от първи гимназиален етап, също да получават стипендии.

 

Учениците с трайни увреждания, както и тези с един или без родители, които получават стипендия поради тези обстоятелства, ще бъдат стимулирани и при постигнати образователни резултати. В случай на класиране и за тази стипендия, те ще имат право да получават половината от стойността й.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама