ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 31 август

0 3851 30.08.2009
Понеделнишката преса на 31 август

Вестниците пишат за това, че Европа ни принуждава да плащаме цял живот помощи за бедни; че българи си залагат домовете, за да си плащат сметките; за кметове, които си купуват луксозни коли в кризата.



Ген. Танов: ДАНС да каже за корупцията в митниците, цитира Дневен Труд.

“ДАНС трябва да каже за корупцията в митниците. Държавата ни е объркана”, казва в интервю за “Труд” директорът на Агенция “Митници” ген. Ваньо Танов. Цялата държавна машина е работила в услугата на един, за да реализира престъпните си намерения. “Хора, с които съм разговарял, са ми казвали: “Да, правехме го, но нямахме друг избор.” Те няма да го кажат в съда, защото се страхуват”, заявява ген. Танов. Според него в продължение на 20 г. мафията е определяла каква да бъде митницата - слаба, проядена, за да може да бъде контролирана.

Компютри ловят ДДС измами, установява Дневен Труд.

Електронен бирник погва ДДС измамниците. Националната агенция за приходите създаде специална компютърна система, която без човешка намеса ще търси фирми, които са замесени в сложни финансови измами. Софтуерът рови в архивите на НАП и ще открива съмнителни търговски връзки между компаниите, регистрирани по ДДС. За целта предварително ще бъдат заложени критерии като задължения, връщане на големи суми данък, прехвърляне върху няколко собственици. Намери ли съмнително дружество, програмата ще сигнализира към бирниците за проверка. Новата програма ще позволи разследването на данъчни измами да се автоматизира и по този начин да се подобри селекцията на фирми за ревизия.

Европа ни принуждава да плащаме цял живот помощи за бедни, пише 24 часа.

Ограничението месечните помощи за бедни да се дават до 1 година ще отпадне от 2010 г., съобщи социалният зам.-министър Валентина Симеонова. Причината е решението на Европейския комитет по социални права от 6 август, че България нарушава Европейската социална харта. Според него достъпът до помощи не може да е лимитиран във времето и държавата трябва да подкрепя всеки нуждаещ се.
Ограниченията бяха въведени през 2008 г. от Емилия Масларова, за да се сложи край на професията "безработен". В резултат подпомаганите от над 230 000 се стопиха до около 50 000 на месец. Ако не се съобразим с Европа, ни чакат дела, обясни Симеонова. Контролът щял да бъде повишен. Парите ще се спират, ако човек откаже 2 пъти предложение за работа от борсата.

Българи си залагат домовете, за да си плащат сметките, твърди Новинар.

Все повече българи ипотекират жилищата си, за да получат кредит, с който да платят сметките си за ток, парно и данъци. Тъй като от началото на кризата банките все по-често отказват потребителски кредити, хората прибягват към ипотечните заеми, за да покрият разходите си или да върнат стари задължения по други кредити и кредитни карти. В момента българите масово теглят заеми до 30 000 лв., за да погасят натрупани задължения за вода, парно или данъци, каза за „Новинар” изпълнителният директор на консултантската компания „Кредит център” Тихомир Тошев.

Кметове си купуват луксозни коли в кризата, оповестява Дневник.


Кметът на Царево Петко Арнаудов наскоро си e купил луксозен автомобил за 80 хил. лв., а колегата му от Несебър Николай Димитров се е спрял на служебна кола за над 180 хил. лв. Това съобщава в блога си българският журналист, работещ във Франция, Атанас Чобанов. Кметът на Несебър Димитров е сключил договор за нов представителен автомобил през юни. Кметът на Царево Арнаудов пък е подписал договор за доставка на автомобил на 7 август. Само седмица преди да се сключи договорът, Арнаудов е обяснил пред общинския съвет, че приходите на Царево ще се сринат с 30-40% заради кризата, и настоява да се търси заем за 3 млн. лв. Същевременно на 7 юли общината сключва договор с "Главболгарстрой-Бургас" за реконструкцията на лятното кино и превръщането му в музей. Поръчката е за над 560 хил. лв., въпреки че в бюджета на Царево за тази година за този обект са предвидени 200 хил. лв.

Държавата ще бори безработицата с курсове, четем в Дневник.

Социалното министерство ще се опита да запази и разкрие 150 хил. работни места за 15 месеца. За това ще се разчита на еврофондовете, старите програми за заетост и преквалификация. Тъй като досегашното усвояване на парите е много слабо, а работодателите не проявяват интерес заради тежката бюрокрация, министерството ще промени условията за кандидатстване. Около 200 млн. лв. от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат изразходвани до края на 2010 г. за намаляване на безработицата, съобщи министърът на труда Тотю Младенов. Сметката показва, че запазването на едно работно място ще струва 1300 лв. Вероятно сумата ще нарасне с още толкова, тъй като към нея ще се прибави бюджетът на министерството за активни политики на пазара на труда. В последните три години той е по 190 млн. лв.

Готвят се промени в здравната каса, информира Дума.

Сериозен дефицит се очертава в здравеопазването да края на годината, съобщи министър Божидар Нанев след срещата си с премиера и с финансит № 1. Според здравните експерти една от мерките за покриване на дефицита в здравеопазването е включване на здравнонеосигурените в осигурителната система. Друга мярка е двата процента от 8-процентната вноска, които досега не са използвани, да се включат към 6-те. Освен това доброволното здравно осигуряване да се въведе така, че да надгражда 8-те процента задължителна здравна вноска. По думите на министъра законодателните инициативи ще бъдат в насока здравните осигуровки да се третират като данъци.
Нанев цитира данни на Евростат, според които над 7% от разходите на домакинствата отиват за здравеопазване, от които само 4.7% за т.г. са от публични средства.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама