СВЯТ


Конгресът на САЩ поиска доклад за руското влияние на Западните Балкани

1 5415 27.12.2017
Конгресът на САЩ поиска доклад за руското влияние на Западните Балкани

Конгресът на САЩ задължи Пентагона да изготви анализ за военното сътрудничество на всяка една държава от Западните Балкани с Русия. Директорът на Пентагона Джеймс Матис трябва да изготви доклада, който ще бъде изпратен в съответните комисиите на двете камери на Конгреса, включително и тези за отбрана и външна политика.


"Американският Конгрес иска подробен списък за "руското оръжие, военно оборудване и техника, което е закупено и доставено за над един милион долара във всяка една от страните от Западните Балкани от 2012-та година до днес", съобщи "Гласът на Америка". В доклада на Матис трябва да има подробна информация за участието на силите за сигурност от Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово във военни обучения и тренировки с Русия за посочения период - от 2012-та до днес. Конгресът иска и детайлен списък за всички договори за сътрудничеството в областта на сигурността на всяка една от посочените държави с Русия, включително и разузнавателното сътрудничество с Москва.

Целта на този доклад е "САЩ да получат представа за сътрудничеството в областта на сигурността на страните от Западните Балкани с Руската федерация и какво е влиянието на това партньорство върху интересите на САЩ, НАТО, Западните Балкани и всяка една страна-членка на Атлантическия пакт, която граничи с държавите от Западните Балкани", се казва от документа.

В анализа трябва да се посочва и сътрудничеството на всяка една от страните от Западните Балкани със САЩ, включително в придобиване на американското военно въоръжение и техника на стойност над 1 млн. долари след 2012 г., пише още в документа.

В Западна Европа и САЩ са притеснени от увеличаващото се руско влияние на Балканите и Централна Европа. Миналият месец влиятелният Атлантически съвет се обяви за постоянно военно присъствие на Балканите с цел стабилизиране на Югоизточна Европа поради "увеличаващия се политически натиск на Русия в региона".

След визитата си на Западните Балкани през месец април тази година републиканският сенатор Джон Маккейн изрази съжаление от липсата в региона на "американско присъствие и желанието на Русия да попълни този вакуум". Още тогава той се обяви за по-чести визити на висши американски официални лица в региона.

В началото на месец август вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се срещна с представителите на осем страни членки и наблюдателки на Адриатическата харта, която бе създадена през 2003-та година. Тя има за цел да подпомага държавите, желаещи членство в НАТО.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама