АРТ ДЖУНГЛА


Кукери от Перник откриват Председателството

1 5751 03.01.2018
Кукери от Перник откриват Председателството
БГНЕС

Кукери от Пернишко ще покажат на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и цялата Европейска комисия хилядолетния обичай Сурва.


Фолклорната традиция, която през 2012 г. бе в топ 20 на нематериалните Чудеса на България, бе вписана през декември 2015 г. в списъка на защитените от ЮНЕСКО живи човешки съкровища.

Тя е една от гордостите на страната ни. Пернишките сурвакари ще чакат гостите пред Народния театър "Иван Вазов", където на 11 януари ще е тържествената церемония по откриването на българското председателство. Специално приветствие пернишките сурвакари готвят и за акредитираните у нас чуждестранни журналисти.

Детският хор на БНР ще изправи на крака в Народния театър държавниците на България и Европа минути по-късно. Малките таланти на България ще изпълнят химновете на България и Европа. ВИП гостите ще се насладят на църковните песнопения на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел – Ангелогласният". Гвоздей на програмата е изпълнението на ансамбъл "Българе". Европейците ще чуят и уникалните изпълнения на група "Булгара". Тя е създадена в края на 2002 г. от композиторите Костадин Генчев и Кирил Добрев. Генчев е бил композитор в Оркестъра за народна музика на БНР и солист в концерти на Мистерията на българските гласове. Добрев пък е работел с "Ъпсурт" и Братя Мангасариян.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама