НОВИНИ


АФП: София е една от най-мръсните столици на Европа

1 4386 10.01.2018
АФП: София е една от най-мръсните столици на Европа
БГНЕС

Българската столица София беше напълно подновена, за да посрещне официалните лица от ЕС за утрешното откриване на българското председателство от Европейския съвет, но остана захлупена от смог, пише в репортаж на АФП от София.


Най-бедната, но и най-евроопитмистичната страна членка на блока завърши скъпо обновяване на Националния дворец на културата, построен през 1981 по време на комунистическия период, за да домакинства на срещите по време на 6-месечното ротационно председателство.

 

Столичното летище стана по-лесно достъпно след прибързаното завършване тази седмица на ново скоростно трасе, което го свързва с булеварда, водещ към центъра. Електрически коли бяха наети, за да возят делегатите от ЕС, с което България иска да покаже решимостта си за опазване на околната среда. Но София остава една от най-замърсените столици на Европа заради изключително лошото качество на въздуха – проблем, който, за разлика от дупките по пътищата, няма как да бъде скрит.

 

Както всяка зима, гъст смог похлупва столицата, тъй като дърва и въглища се използват за отопление, а остарелите коли са навсякъде. Концентрацията на фини частици във въздуха на София в сряда беше 4 пъти над препоръчителния лимит, според данни от агенцията за опазване на околната среда. В опит да подобрят положението, столичните общински власти наредиха главните булеварди да бъдат измити и поставиха специални газови анализатори в главния полицейски пункт за инспекция на превозните средства. Скорошни данни показват, че 43 процента от колите в България са на повече от 20 години, като едва 3,6% от превозните средства са на по-малко от шест. Софийският общински съвет трябва да заседава на 25 януари и да обсъди по-спешни мерки в дните на най-голямо замърсяване – като по-евтини билети за градския транспорт и ограничения за влизането на коли в центъра на града, цитира БГНЕС.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама