НОВИНИ


Екоминистерството отменя 280 екопроекта

0 4732 02.09.2009
Екоминистерството отменя 280 екопроекта
Разследват злоупотреби в Екоминистерството Вяра Йовева

МОСВ отменя 280 екопроекта на обща стойност 159 милиона лева, стана ясно на днешното заседание на Министерски съвет.



Тепърва ще бъде решено кои от проектите да се финансират с малкото останали пари в "Управление на дейности по околна среда".С предимство ще са национални обекти, свързани с изграждане на пречиствателни станции, отпадъчни води и канализации.

Има възможност да бъдат завършени именни такива започнати обекти, заяви екоминистърът Нона Караджова. По думите й: общият брой на сключените договори през последните години е 500-600.

80 от отменените проекти отиват в прокуратурата, допълни министър Караджова. За повечето от тези проекти има основателни съмнения за неправилно проведени обществени поръчки. Подозрителните 80 проекта са концентирани в 9 общини, информира екоминистърът. Проектите са в общините Дулово, Джебел, Асеновград, Главеница и др. и са за изграждане на канализации, пречиствателни станции на села, изграждане на водопроводи, корекции на реки.

Нарушенията в тези общини са различни - проектите не съответстват на общоприетите правила като техническа инфраструктура и стойност, някои от проектите са били финансирани няколко последователни години, други пък са били финансирани от няколко държавни източника.

Министерство на околната среда и водите е разпоредило на Държавна финансова инспекция към МФ да направи цялостна проверка на предприятие "Управление на дейности по околна среда" за последните 4 години.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама