ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 3 септември

0 15553 02.09.2009
Пресата на 3 септември

Вестниците пишат за възложителя на "Галерия"; за това, че депутати вбесиха Борисов с горски идеи; че готвим върху газови бомби.



Две банди убийци в ареста, описва Дневен Труд.

За броени часове полицията задържа четирима заподозрени за бомбения атентат в Разлог, при който загинаха майка и дете. Новината пръв съобщи вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. По-късно стана известно, че арестуваните за взрива във вторник сутринта са арменци от Пловдив. Между тях е и Рудик Казарян, който е бивш съдружник и кум на Явор Мандраджиев - почернения съпруг и баща. Друго убийство, извършено вчера край Приморско, също бе разкрито “по горещи следи”. Ченгетата заловиха банда от петима наркопласьори, изтезавали до смърт свой 26-годишен конкурент от Стара Загора. “Беше около 7 часът сутринта. На светофарите до бургаския стадион “Черноморец” спря тъмнозелен “Ситроен”. Изведнъж две полицейски коли го засякоха и спряха. От тях изскочиха маскирани антимафиоти, проснаха шофьора на земята. “Не съм аз, не съм аз”, почна да се моли водачът. Това обаче хич не смили ченгетата. Оковаха го с белезници, сложиха си бронежилетки и заедно с арестувания тръгнаха с бясна скорост към Приморско.”
Това разказа вчера очевидец на ареста на един от заподозрените за зверско убийство в Китен. Само за 6 часа бургаски спецполицаи успяха да разкрият и задържат петима души, участвали в кървава вендета в гора край морския курорт. Жертвата Елиян Колев (26 г.) от Стара Загора бил жестоко пребит и намушкан с нож, а причината била, че заедно с 19-годишен приятел били шанаджии - продавали самостоятелно дрога и прибирали печалбата за себе си, без да се отчитат никъде.

Алексей Петров: Бойко, свали лихвите!, призовава от Дневен Труд доцентът, доктор по икономика, бивш командос и офицер на прикритие, доскоро съветник в ДАНС.

- Напуснахте ДАНС и обявихте край на “мълчаливото си несъгласие с основни тези на премиера и неговия кабинет.” Експерти по сигурността се обадиха веднага, че ако се разприказвате за задкулисието на властта, ще стане страшно. Кажете нещо, да видим кой ще се уплаши.

- Хората в България имат достатъчно страхове в момента - за кризата, за заплатите, за пенсиите... Каквото и да кажа , едва ли повече ще ги уплаши. А и нямам за цел да плаша някого. Но аз май че съм от първите - по азбучен ред може би - който се опитва да каже на Бойко, че нещо бърка. Знам, че като правя този опит, притеснявам доста хора. Напразни са обаче притесненията, че ще злоупотребя с информацията, която съм придобил по време на служба.
- Пред “Труд” вие споделихте, че ситуацията, в която Борисов е ваш работодател, ви пречи да му кажете някои неща в очите, приятелски. Какво например бихте му казали?
- Аз така ли се изразих, че бих искал да направя някои приятелски забележки на Борисов?
- Стори ми се, че употребихте пред мен думата “приятелски”. Тя никого не изненада, не е тайна, че вие с Борисов сте стари приятели, още от тепиха на бойните изкуства.
- По-скоро ви се е сторило, че съм употребил думата “приятелски”. Аз смятам да бъда опонент на Борисов. Ние с него сме били неведнъж опоненти - в спорта например. Неведнъж в трудни моменти сме си помагали - аз на него повече, той на мен по-малко... Сега той е премиер, но и аз съм минал през житейска и професионална школа, която ми позволява да му опонирам на ниво.
- Да се опитам ли да позная какво ще кажете на премиера най-напред? Че кръгът “Драшков” е по-лош от кръга “Сертов” и е погрешно той да бъде начело на ДАНС...
- Не познахте. Ето какво бих му казал: “Бойко, ако аз съм на твое място, най-напред бих свалил до европейските нива лихвите по кредитите. Не може в България да има 10,5% лихва по кредитите, при условие че нормата на печалбата е 7-8 на сто. В момента, в който свалиш лихвите, икономиката на България ще се раздвижи. Това е първото, което трябва да направиш за доброто на страната ни. Другото е после. Има време да се правиш на полицай, да хващаш крадците от старата власт...”

И парламентарна комисия ще проверява последната година на кабинета "Станишев", пише Дневник.

Седмица след като Сметната палата обяви, че започва възложените й от Народното събрание два одита за работата на кабинета "Станишев", парламентът сформира и временна анкетна комисия , която да провери разходите, сделките и назначенията, направени от предишното правителство в последната една година. Решението, чийто вносител са 70 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и "Атака", беше гласувано тази сутрин със 174 гласа "за", 8 "против" и 22 "въздържал се". ДПС подкрепи проекторешението,. повечето депутати на БСП гласуваха "въздържал се", а останалите - "против". За председател на комисията, която ще е на паритетен принцип, беше избран Стоян Мавродиев от ГЕРБ. Негови заместници ще са Пламен Нунев (ГЕРБ) и Николай Пехливанов ("Атака"). В състава на комисията влизат още Румен Овчаров и Пламен Орешарски (БСП), Йордан Цонев и Алиосман Имамов (ДПС), Петър Хлебаров ("Атака"), Иван Иванов и Димо Гяуров (Синята коалиция), Тодор Великов и Дарин Матев (РЗС). Приетото решение предвижда комисията да работи два месеца, но от БСП и ДПС изразиха съмнение, че тя ще успее да приключи работата и в този срок. По време на дебата, предшестващ гласуването на комисията, левицата и депутатите на Ахмед Доган обвиниха мнозинството, че превръща парламента в конвент, който изземва функциите на други институции, вместо да осъществява реална законодателна дейност.

Иван Костов: Сертов е възложител на "Галерия", четем в Новинар.

Възложител на делото "Галерия", което касае нерегламентираното подслушване на журналисти, е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. Това съобщи шефът на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов след изслушването на председателя на агенцията Цветлин Йовчев. Делото е в процес на разсекретяване. Според Костов обаче главният прокурор трябва да реши дали делото може да се разсекрети до такава степен, че да се задоволи общественият интерес. По думите му депутатите не са получили информация дали тогавашният вътрешен министър също се е разписал под делото. Комисията ще се запознае със специалните разузнавателни средства, използвани в разработката "Галерия". Следващото заседание на комисията ще бъде в сградата на ДАНС, където основна тема ще бъде изпълнението на бюджета на агенцията. Членовете на комисията ще поискат от министъра на вътрешните работи проектозакона, който урежда по нов начин структурата на МВР и на ДАНС, за да формират своята позиция. Костов е получил уверение, че български журналисти няма да бъдат подслушвани нерегламентирано. Основна задача на нашата комисия е да гарантираме, чe няма да има нелегитимен и незаконен интерес от страна на службите. ДАНС трябва да се занимава с истинските опасности пред националната сигурност, а не с партийно инженерство и с медиите, допълни Костов.

Депутати вбесиха Борисов с горски идеи, известява 24 часа.

Депутатите от ГЕРБ Десислава Танева и Емил Димитров вбесиха премиера Бойко Борисов с идеите си да се разреши на "добросъвестни инвеститори" строителство върху вече заменени гори. Вчера преди заседанието на МС спешно са привикани земеделският министър Мирослав Найденов и шефът на агенцията по горите доц. Георги Костов. След срещата стана ясно, че частните заменки ще си останат гори.
Вчера Десислава Танева и Емил Димитров заявиха, че не са били разбрани правилно.
Борисов бесен, частници няма да строят на заменени гори.
Бурни страсти в ГЕРБ предизвикаха изказванията на депутати, че забраната за строежи върху заменени гори ще отпадне след 2-3 месеца с приемането на нов закон за горите. Вчера рано сутринта премиерът Бойко Борисов е извикал спешно земеделският министър Мирослав Найденов и шефа на агенцията по горите Георги Костов. След нея стана ясно, че предназначението на заменени гори ще се сменя само за проекти с национално или общинско значение, например за далекопроводи или магистрала. "Смятайте, че ви предавам неговите думи и изключения за частни инвеститори няма да се правят", заяви Мирослав Найденов. Частните заменки щели да си останат гори. Скандалът тръгна от заседание на парламентарната комисия по земеделие във вторник. На него Десислава Танева и Емил Димитров от ГЕРБ обясниха, че сега се въвежда мораториум за изключване от горския фонд на заменени терени, но той няма да важи за общините. С приемането на нов закон на горите пък щял да се направи нов механизъм, по който да се решава за кои гори да се пусне смяна на презназначението.

По-малко хора в бордовете на държавните фирми, старите членове остават засега, информира Дневник.

Намалява се броя на членовете на управителните съвети в търговските дружества към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това е решило днес правителството, съобщи правителствената информационна служба. Кабинетът е одобрил доклад на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Целта е ограничаване на разходите за управление в едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и на негативното влияние на финансовата криза върху техните резултати. Промяната засяга пет държавни дружества - "Геопланпроект", "Фондът за местно самоуправление" известен като ФЛАГ, "Автомагистрали", "Техноекспортстрой", както и ВиК-тата в Ловеч и Бургас. Всички те вече ще бъдат управлявани от директорски борд от трима души, казаха от Министерството на регионалното развитие.

Съкращават 2000 души от БДЖ, тревожи се Дума.

"БДЖ" ЕАД предвижда от 1 октомври да намали броя на служителите си с 1330, а с влизането в сила на новия график за движение на влаковете от 12 декември - с още 670, съобщиха от дружеството. Така общият брой на персонала ще бъде намален с 2000 души. Антикризисният план за действие през втората половина на 2009 г. включва мерки за намаляване на разходите, увеличаване на приходите, ограничаване на инвестиционната програма. Във връзка с това ще бъде реорганизирана експлоатационната работа, за да се намалят разходите за гориво, електрическа енергия, техническо обслужване. Съкращенията са част от антикризисните мерки, които ръководствата на БДЖ и трите дъщерни дружества на компанията представиха на ръководствата на синдикалните организации от КНСБ и КТ "Подкрепа". Засега работодателите нямало да намаляват заплатите, уверяват от компанията. Очакваният нетен ефект от тези мерки за втората половина на 2009 г. е 24 500 000 лв. В железниците са отчели спад от 37.5 на сто в товарните превози и намаление със 7.5 на сто при превозените пътници за първата половина на 2009 г. За същия период финансовият резултат е загуба от 22 368 000 лв.

Справи ли се добре, Бойко ще управлява два мандата, предрича в интервю за 24 часа Антоан Николов.

- Г-н Николов, следите ли управлението на общината 6 г., след като излязохте от нея?

- Следя го по две причини. Първо, защото живея и си плащам данъците в София. Второ, за човек, който е бил в управлението на столицата 13 г., съдбата й неминуемо става и част от личната съдба.
- Кой е подходящ да бъде следващият кмет?
- Отговорът е ясен. Това е въпрос, който трябва да решава Бойко Борисов. Последните избори показват доминиращото предпочитание и на столичани към ГЕРБ. От опит знам, че трябва да е човек, който умее да управлява една държава в държавата, да решава подобно на премиера проблеми от всякакво естество. Между днешния премиер и утрешния кмет трябва да царят доверие и единодействие.
Последните години София случи на двама добри управленци - Стефан Софиянски и Бойко Борисов. За следващия кмет летвата е вдигната много високо.
- Как оценявате наследниците си на поста?
- Като цяло нещата вървят добре, макар че условията за управление на София тогава и сега са несравними. Ние работихме при бюджет около 450 млн. лв., а сега се работи с над 1 милиард. При нас нямаше еврофондове и евродонорства. Единственият светъл лъч бяха емитираните еврооблигации и средствата от общинската приватизация, с които направихме доста неща. През 1995 г. поехме управлението на града при безработица около 25%. Днес не само че няма безработица, но и София засмуква работна ръка от страната. През следващите 10 г. София вероятно ще нарасне до 3 милиона души.
- Как градът може да поеме този поток?
- Две от нещата, които се правят, са много важни - строителството на метрото, което ние започнахме, и създаването на нова организация на движение с помощ от чужди експерти.
- Близък ли сте с премиера Борисов? Преди бяхте.
- До ден днешен отношенията ни са добри и много коректни. Те се базират на добрата съвместна работа от времето, когато той беше главен секретар на МВР, а аз - шеф на СОС.

Готвим върху газови бомби, предупреждава Новинар.

Масово през летните месеци българите са започнали да зареждат бутилки, предназначени за битово ползване, по бензиностанции в страната, което е абсолютно забранено. Експерти коментираха, че заради кризата хората предпочитат да готвят на газ, защото им излиза по-евтино от тока. Заради непознаване на техниките на пълнене на бутилките се създават изключително опасни ситуации, алармираха запознати. Масово не се знае, че газовите бутилки се пълнят само в специализирани пунктове. Наливането на гориво от бензиностанции може да доведе до взрив, тъй като газта трябва да се измери предварително и то в килограми, а не в литри, както става по бензиностанциите. Една капка в повече може да доведе до взрив, при който да пострадат както собствениците на бутилката, така и хора от бензиностанцията. Сипването на бензиностанция крие риск от избухване и по-късно в домовете. По думите на Димитър Тортопов, който е мениджър на верига бензиностанции „Еко”, зареждането на газ от колонките в бутилки за битова употреба се прави в по-малките бензиностанции, тъй като контролът в големите вериги е много стриктен. Забраната за зареждане на газ в бутилки влезе в сила през 2007 г. чрез промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Глобата за бензиностанциите нарушители е от 2000 до 10 000 лв.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама