НАРОДЕН ГЛАС


Френски сайт: ”Булгартабак” - скандалът, разтърсващ българската корупция

9 12940 16.01.2018
Френски сайт: ”Булгартабак” - скандалът, разтърсващ българската корупция
Мари-Аликс Детри

На фона на това, че София пое от 1 януари ротационното председателство на Съвета на ЕС, един скандал разтърсва привидната стабилност на системата: този за предприятието ”Булгартабак”, пише френската разследваща журналистка Мари-Аликс Детри.


България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), от 2007 година се ангажира да реформира съдебната си система, за да сложи край на рушветчийството и клиентелизма. Въпреки това според скорошен доклад на Европейската комисия "борбата с корупцията е секторът, в който България има най-малък прогрес за десет години, пише още тя.

"Скандали, корупция и контрабанда. За това служи "Булгартабак". Сините очи на бившия банкер Цветан Василев са студени като лед и пронизващи като стомана. "Но това не е нещо ново - така е още от времето, когато "Булгартабак" официално беше в ръцете на държавата", добавя той. Създадено през 1947-а, предприятието притежава монопол над производството на тютюн и цигари в България до 90-те години. Скандалът, който го засяга, започва преди седем години, когато то все още заема централно място в европейското тютюнопроизводство.

През 2011-а, след четири неуспешни опита за приватизация близо 80% от "Булгартабак" са продадени за 100.1 млн. евро. "Сума, много по-ниска от реалната, при положение че някои кандидат-купувачи предлагаха три пъти повече", обяснява Атанас Чобанов, български разследващ журналист, който се опитва с помощта на доказателства да демонтира мафиотската система около компанията в сайта "Бивол". Компанията на всичко отгоре е продадена на "БТ Инвест", офшорно дружество, създадено няколко месеца по-рано от руска банка, при което идентичността на акционера е повече от неясна. През следващите години компанията е използвана като "дойна крава от представители на властта" с цел изпиране на милиони евро, посочва Василев. Днес тя е официално дадена на Интерпол от турския отдел за борба с корупцията и организираната престъпност заради контрабанда - според него половината от цигарите, влизащи нелегално в Турция, идват от България.

Цветан е сигурен в това, което казва - той е бил директор на Корпоративна търговска банка (КТБ), официалната банка на компанията от много години. От 2014-а той е в открита война с Делян Пеевски, корумпиран български политик, който според него оглавява системата "Булгартабак".

Целия текст, описващ сложните схеми около "Булгартабак", може да бъде прочетен на 8e etage.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама