НОВИНИ


Сепаратистите в Каталуния издигат Пучдемон за премиер

0 3685 17.01.2018
Сепаратистите в Каталуния издигат Пучдемон за премиер

Двете основни партии, борещи се за независимост на Каталуния, обявиха вчера, че са постигнали съгласие да номинират Карлес Пучдемон за поста на регионален лидер на областта.


Той е в изгнание в Белгия, след като Мадрид го отстрани от лидерския пост на Каталуния миналата година след незаконния референдум за независимост на испанската автономна област.

Партиите "Заедно за Каталуния"  и "Републиканска левица на Каталуния" са съгласни да подкрепят Пучдемон като кандидат за президентския пост на областта Каталуния, обявиха в общо изявление двете партии.

Миналата седмица испански медии и пожелали да останат анонимни говорители на двете партии съобщиха, че те са се договорили да се опитат да преизберат Пучдемон на ръководния пост на Каталуния.

Днес е първото заседание на новия каталунски парламент, избран на 21 декември миналата година. Тогава най-много гласове спечели партията "Гражданите", но сепаратистките партии  - "Заедно за Каталуния" на Пучдемон и "Републиканска левица на Каталуния" на Ориол Жункерас, получиха крехко мнозинство в регионалния парламент. Жункерас, бивш вицепремиер на Каталуния, е в арест в Испания по обвинения в бунт и сепаратизъм.  Пучдемон, който може да бъде арестуван, ако се върне в Испания, иска да встъпи в длъжност от разстояние.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама