ПРЕСАТА ДНЕС


Пeтъчната преса на 4 септември

0 4240 03.09.2009
Пeтъчната преса на 4 септември

Вестниците пишат за "неизвестни извършители" от три предишни министерствa; за фризьорка с 2 млн. хонорар за ВиК услуги; за едно нервно туристическо лято.



Разследват се "неизвестни извършители" от три предишни министерствa, съобщава Дневник.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви в Добрич, че според получена от него информация от прокуратурата до няколко дни ще има повдигнати обвинения срещу бивши министри, без за посочва конкретни имена.
"Имаме разследване срещу неизвестен извършител от Министерството на земеделието по два члена от Наказателния кодекс - за длъжностно престъпление и за безстопанственост в умишлената част. То ще приключи в разумен срок", обясни пред "Дневник" зам.-градският прокурор Роман Василев. Той уточни още, че други две разследвания са свързани с обществени поръчки и действия на длъжностни лица в Министерството на отбраната. Проверява се и сградата на центъра за социални услуги на Министерството на труда и социалната политика.

Трима министри го отнасят за пътния фонд?, пита 24 часа.

Прокуратурата проверява дали членовете на борда на пътния фонд - бившите министри Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, имат вина за нарушенията там, съобщиха запознати.
Никой не е говорил с мен, нито е имало сигнали към мен, каза обаче вчера ексминистър Петър Мутафчиев, който сега е депутат от БСП. И Пламен Орешарски обясни, че никой не му е давал индикации, че съществува доклад на ДАНС за политици. "Повече от 20 г. съм на обществена работа и никога не съм се занимавал с корупционни практики", каза Асен Гагаузов. Бившият строителен министър обяви, че звъннал на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов и го попитал дали фигурира в доклад за корумпирани. В четвъртък тръгна слух, че първо ще бъде повдигнато обвинение на бившия земеделски министър Валери Цветанов. Той ще бъде разследван за замяната на земи от Института в Образцов чифлик край Русе с фирма "Спарки". От прокуратурата отричат да са повдигали досега обвинение.

До дни повдигат обвинения срещу ексминистри, пише Новинар.

Поне 10 министри от кабинета на „Станишев” били корумпирани. Това твърди в интервю пред "Труд" бившият съветник от ДАНС Алексей Петров. Имената им са посочени в доклад на ДАНС за корупцията по високите етажи на властта. По думите на Петров новият премиер е ориентиран не по-зле от него, защото този доклад на ДАНС му е бил предоставен. Той допълва, че е доволен да чуе части от доклада от устата на новите министри по телевизията.

Фризьорка с 2 млн. хонорар за ВиК услуги, шокира 24 часа.

Фирма, свързана с добилия скандална известност бизнесмен Арбен Хавальов, е спечелила обществена поръчка по европрограма за 980 хил. евро без ДДС (2,3 млн. лв.). На 30 април тази година община Чирпан сключва договор за консултантски услуги с компанията "Протико ил", показа справка в регистъра на обществените поръчки. Зад нея стои сестрата на Хавальов - Илвие Имамова. До началото на тази година чрез "Боила студиос" тя се води собственик и на дружеството "Роял билдингс", инвестирало в хотел "Каза домини" в Рибарица. Едно от публичните внушения, е че той е един от сараите на Ахмед Доган. Близки до Сокола обаче твърдят, че лидерът на ДПС няма нищо общо с хотела, нито пък се познавал с Хавальов и сестра му. Самият бизнесмен сам разпространявал версията за близост с Доган, за да помогне на бизнеса си. Преди да спечели поръчката, "Протико ил" преминава през странни трансформации. Според търговския регистър е създадена в края на 2004 г. и се занимава с фризьорски и козметични услуги.

Махат МВР шеф – подслушвал колеги, осведомява Дневен Труд.


Агенти от Инспектората на МВР били подложени на истински “Биг брадър” в Стара Загора. Те били подслушвани и наблюдавани с камери от шефа на полицията в града Тончо Михайлов, докато го проверявали как си върши работата.
“Направо съм изумен докъде е стигнала арогантността на този директор, за да запази поста си. По случая съм разговарял и с главния прокурор”, ядоса се МВР шефът Цветан Цветанов. И уволни дисциплинарно полицейския шеф. Според запознати проверката на инспектората започнала след жалби срещу него. Проверяващите обаче се усъмнили, че ги “виждат” и “слушат”, след като станало ясно, че Михайлов е запознат с всяко тяхно действие. В сряда министър Цветанов изпратил спецекип, който открил техниката за аудио- и видеонаблюдение. Оказало се, че всичко каквото се случва в стаята на инспекторите, се чувало и наблюдавало в съседно помещение.

От "Люлин" до "Младост" за 20 минути и 30 години по-късно, описва Дневник.

По-добре късно, отколкото никога - точно 30 години след първата копка на софийското метро то ще свърже най-големите крайни квартали на столицата. На 7 септември ще бъде открит и последният участък между тях - от площад "Св. Неделя" до Националния стадион "Васил Левски", а той ще бъде отворен за пътници след 14 часа. Очакваме след това пътниците да нараснат от 80 хил. на 180 хил. на ден, каза директорът на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев.
Ползите от метрото
Подземната железница е единственото сигурно средство срещу задръстванията. След свързването на съществуващите досега участъци от "Люлин" и от "Младост 1" до центъра ще се стига под земята за 10-12 минути дори и в пиковите часове, а не както досега за около час над земята. От "Метрополитен" са изчислили, че това ще спести на столичани 50 хил. часа дневно и 70 хил. тона годишно вредни газове, изхвърляни от автомобилите. Според методика на Европейската инвестиционна банка икономическият ефект за бизнеса и хората от пускането на първия диаметър е 35 млн. евро годишно, обясни Братоев. Подземната железница ще разтовари и трафика по бул. "Цариградско шосе" с 14% показват проучвания на консултанти на "Метрополитен". Досега обаче не са правени изследвания дали движението по булевардите покрай вече действащите линии е намаляло.

Полицаите без ланци и скъпи часовници, установява Новинар.


Полицията започва обучение по общуване. Това съобщи във Варна вътрешният министър Цветан Цветанов. Униформените щели да минават на семинари, за да подобрят комуникационните умения. За целта вероятно ще се ползва опитът на Бавария, обясни Цветанов. Служителите на реда трябва да бъдат на улицата в облик, който не уронва престижа на държавата, каза министърът в отговор на въпрос докога ще срещаме униформени с ланци, гривни и скъпи часовници. Изисквам не само физическо присъствие, но полицаите да бъдат и в помощ на гражданите, категоричен бе Цветанов. Още в края на 2008-а година имаше идея инспекторатът на МВР да започне проверка на полицаи, които са окичени с ланци и злата по себе си. Това се случи малко след протестите на служителите на реда заради ниските им заплати. Вчера стана ясно още, че няма да има повишение на възнагражденията.

Едно нервно туристическо лято, характеризира Новинар.

Трудно е да искаш да си патриот и да се жертваш да почиваш на Българското Черноморие само и само за да подпомогнеш бързо развиващия се с отрицателен знак туризъм у нас. Благородно изглежда да искаш да си дадеш парите в някой български хотел или ресторант по морето, но много завърнали се от почивка у нас това лято вече съжаляват за този си жест. Икономическата криза, презастрояването и отливът на туристи през тази година превърнаха почивката по родното Черноморие в истинско изпитание за вкуса и джоба. Години наред правителствата обещават да заделят огромни средства за реклама, но това едва ли е най-важният проблем пред българския черноморски туризъм. Желанието за реализиране на бързи печалби превърна хубавите някога комплекси в бетонни площадки, а отливът на туристи не закъсня. През тази година както големите, така и малките хотели пострадаха изключително сериозно. Големите свалиха цените, за да се спасят, а малките останаха на ръба на фалита. Данните за отлив на туристи отсега изглеждат стряскащи, въпреки че още официално не е направена равносметка за края на лятото.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама