НОВИНИ


Румен Гечев: Митничари са манипулирали данни в БАЦИС, ползвайки обща парола

5 4781 22.01.2018
Румен Гечев: Митничари са манипулирали данни в БАЦИС, ползвайки обща парола
Румен Гечев БГНЕС

Служители на митниците са изменяли съдържанието на информационната система БАЦИС, това заяви в предаването „Лице в лице” народният представител от БСП Румен Гечев.


В митническата информационна система може да се влиза с обща парола. ДАНС и ГДБОП са установили, че паролата е много лесна. През тази система може да се влиза дори през скайп.

 

Цацаров потвърди, че системата е направена така, че митническите служители да могат да влизат без да оставят следи. В нея няма архивиране, т.е. не може да се провери какво е станало с товара да речем на Калотина.

 

Заради това, че няма следи, е пропуснато прокурорското разследване. Коя е комисията, която е одобрила софтуерната програма? Кой е задал на фирмата така да бъде направена системата, че да не се оставят следи? Направена е модерна система, която вместо да охранява информация, тя се е превърнала в истинска пробойна.

 

На 1 април 2013 г. влиза системата в действие – като шегичка за националната и финансова сигурност на България. Уверяват, че всичко е наред със системата и чак когато българска фирма подава сигнал за нейното манипулиране, тръгват да проверяват.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама