НОВИНИ


Сменят борда на директорите на ”Електроенергиен системен оператор”

1 8600 25.01.2018
Сменят борда на директорите на ”Електроенергиен системен оператор”

Всички членове на Управителния съвет на ”Електроенергиен системен оператор” ЕАД ще бъдат освободени от длъжност. Това бе съобщено от компанията. Решението е във връзка с изтеклия мандат на съвета на ”ЕСО” ЕАД в състав: Иван Йотов, Андрей Живков и Милко Милков.


В тази връзка Надзорният съвет на дружество избира за нови членове Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов.

Решението е внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Според процедурата регулаторът трябва да излезе със становище по така предложения нов състав на Управителния съвет, а решението ще влезе в сила след вписването му в Търговския регистър, пише Банкеръ.

По време на първото редовно заседание на новоизбрания УС на Електроенергийния системен оператор членовете му ще изберат изпълнителен член (по неофициална информация това ще е Ангелин Цачев) и председател измежду тях (може би Антон Славов, пенсионер, 71 г.). Пламен Йорданов (роден 1981 г.) е областен координатор на партия ГЕРБ за Старозагорска област. По образование е икономист и е бил  депупат в 43-то народно събрание.

В момента Надзорният съвет на "ЕСО" ЕАД е в състав: Северин Въртигов - председател, Костадин Язов - заместник-председател, и Пламен Радонов - член.

"Електроенергиен системен оператор" ЕАД е българска компания в сектора на електроенергетиката, създадена през 2007 година. Тя притежава лицензия за управление на електроенергийната система (ЕЕС) и за организиране на пазар на електрическа енергия, издадена от КЕВР. Тя осъществява централизираното оперативно управление, контрола и координирането на режима на работа на електроенергийната система на България.

Освен това координира паралелното взаимодействие с електроенергийните системи на други страни, осигурява експлоатацията, поддръжката и надеждното функциониране на електропреносната мрежа, поддържането на спомагателни мрежи, както и ремонтни дейности и услуги в областта на енергетиката. Компанията осъществява транзит на електроенергия по националната мрежа и организира пазара на електрическа енергия.

ЕСО играе важна роля в либерализираната част на пазара на електроенергия в България и осигурява връзката между регулирания и либерализирания сектори. На свободния пазар той регистрира и съдейства за изпълнението на двустранните договори. ЕСО организира балансиращата електроенергия (която координира временните разлики между разполагаеми доставки и търсене) и е страна по всички сделки с балансираща енергия.

Централното диспечерско управление (ЦДУ) на "ЕСО" ЕАД осъществява централизирано оперативно управление, контрол и координиране на режимите на електроенергийната система. На територията на страната работят четири териториални диспечерски управления - в София, Пловдив, Плевен и Варна.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама