МИСТЕРИИ


Светът е на „2 минути” от ядрена война

0 8062 25.01.2018
Светът е на „2 минути” от ядрена война

Светът е по-близо до ядрен апокалипсис в сравнение с миналата година, според позицията на символичния ”Часовник на Страшния съд” през 2018 г., съобщава Скай нюз.


Бюлетинът на атомните учени разкрива, че позицията през 2018 г. е две минути преди полунощ.

Учените отправиха предупреждението на фона на растящото напрежение между САЩ и Северна Корея, които влязоха в словесна война заради ядрената програма на лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Ежегодният отчет има за цел да покаже колко близо е светът до унищожение - полунощ представлява краят на света както знаем, отбелязва британската медия.

През 2017 г. стрелката на часовника показваше 2 минути и половина преди полунощ.

Хипотетичното отброяване е въведено през 1947 г. То прогнозира вероятността от глобална катастрофа, породена от действията на човека. За последно часовникът достигна 2 минути преди полунощ през 1953 г., когато САЩ и Съветският съюз изпитаха водородни бомби.

В последно време се отразява и влиянието от климатичните изменения върху планетата, както и ефектите от новите технологии и науката.

Физикът Лорънс Краус предупреди, че опасността от ядрена война не е единствената причина часовникът да се премести напред.

Тази опасност надвисва, когато има загуба на доверие в политическите институции, в медиите, в науката и в самите факти - всички тези неща още повече възпрепятстват разрешаването на реалните проблеми пред света, добави той.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама