ИНТЕРВЮ


Ген. Румен Миланов: Имаше идея на пет нива да се бори корупцията, но не се възприе

6 6882 29.01.2018
Ген. Румен Миланов: Имаше идея на пет нива да се бори корупцията, но не се възприе
Ген. Румен Миланов БГНЕС

Имаше идея на пет нива да се противодейства на корупцията, но не се прие. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на НСБОП, НСО и БОРКОР ген. Румен Миланов. Ето какво сподели той по повод новосформираният антикорупционен орган:


- Г-н Миланов, отскоро започна работа единният антикорупционен орган. Вярвате ли, че благодарение на него страната ни най-после ще се справи с корупцията?
- Ако имам някакви възражения към тази структура, то те са свързани с качеството и ефективността на работата й. Корупцията е сериозен проблем и само бъдещето ще покаже дали въпросната институция ще заработи, така както всички хора очакват. Събирането на много разнородни по своя характер и функция звена крие известни опасности за тяхното бъдещо сработване.

 

- Колко време ще е нужно?
- Поне около три години. Спомням си, че когато в Чехия през 2012 година се създаваше спецструктура за киберсигурност, прогнозата беше, че ще започне да „дава плодове” чак пред 2015 година. Там, между другото, се работи изключително системно. Не е като у нас-на юруш.

- Вие сте бил директор в МВР, след това оглавихте и БОРКОР. Защо в България няма кой знае какви успехи с борбата с корупцията?
- Проблемът с корупцията е световен, но измеренията му у нас са твърде тревожни. Напоследък все си говорим за корупция по високите етажи. А какво се случва по ниските етажи?! Убеден съм, че е интересно да се види.

 

- И какво се случва там?

- Явно е, че корупцията се шири. И за да стигне до високите етажи, трябва да се мине през ниските, казано образно. Вижда се, че липсва решителен и ясен модел за противодействие на корупцията. И в това е генералната ни грешка. Безспорно щетите от корупцията по високите етажи са мащабни. Но сумарната щета от корупцията по ниските етажи може да се окаже много по-голяма. Щом управляващите създават орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, това означава, че признават за съществуването на този проблем. Чудно ми е обаче, кой ще се бори с корупцията по ниските етажи, защото именно тя притеснява ежедневно обикновените хора. Парадокс е, че за едното се създава специален орган, а за другото-не. Това значи ли, че на единият фронт ще воюваме с корупцията, а на другият ще я оставим да си се шири повсеместно? Към управляващите трябва да се гледа с по-висока степен на внимание, защото в техните ръце са съсредоточени ресурсите на страната и именно това създава съмнения и предпоставки за злоупотреби. Затова по проблема с корупцията трябва да има единна опозиция между управляващи и опозиция. В противен случай битката е обречена на неуспех.

 

- Властта много често декларира, че има воля да се пребори с това зло. Вие вярвате ли на такива думи?

 - Щом се  прави закон, значи има воля. Друг е въпросът доколко тази воля ще бъде ефективна и докога ще се прилага. По този проблем трябва да се работи с години. Няма да стане нито за 5, нито за 10 години дори.

 

- Имате ли усещането, че със създаването на антикорупционният орган, властта ни хвърля прах в очите?

 - Има един много смущаващ момент. Идеята да се съберат няколко структури с разнопосочна  дейност, донякъде дублира  идеята за закон на г-жа  Меглена Кунева. Тогава, обаче имаше лют отпор срещу него,  както от страна на  управляващите , така и от опозицията.  Сега, обаче се приема този модел.  И друго нещо ми прави впечатление . През първите една-две години управляващите  се обръщат с огромно внимание към експертите. Впоследствие самите те стават „по-големи експерти” от тях. Това е несериозно.

 

-  Много спорове имаше за това кой  да назначи председателя на антикорупционния  орган-президента или парламента. Вие какво мислите?

 - Въпросът е деликатен и за това към него трябва да се подходи балансирано. Ясно е, че управляващите  ще сложат свой човек на върха. Но заместникът му може да е от първата опозиционна политическа сила. Този модел се практикува в много страни, не сме измислили ние топлата вода. Ако се приложи друг модел, съществува реална опасност той да се деформира. БОРКОР  трябваше да координира работата на службите, които се занимават с борба с корупцията. Този орган беше в изпълнителната власт под ръководството на премиера. Нещата, обаче не сработиха.  А имаше много добри идеи за него.

 

 - Коя е причината БОРКОР  да не може да действа както е било замислено?

 - Попречи нежеланието да се систематизира работата по противодействие на корупцията.  Трябваше да се прави анализ на процесите и събитията, за да се даде обективна оценка на проблема. Беше важно да се знае къде отиват ресурсите.  Идеята беше на пет нива да се противодейства на корупцията. Но явно този модел не се прие.

 

- От властта ли дойде отпора?

 - Явно, че този въпрос не е бил на дневен ред.

 

- Какво се случва в момента с БОРКОР?

 - Сега тази структура диша, колкото да не умре съвсем.

 

Интервю на Катя Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама