НОВИНИ


Расте напрежението заради планирани съкращения на паралелки след VII клас

2 4253 29.01.2018
Расте напрежението заради планирани съкращения на паралелки след VII клас
БГНЕС

Расте напрежението заради планираното закриване на паралелки след VII клас. На места се орязват профилирани класове за сметка на професионални. Родители събират протестна подписка.


Държавният план-прием за новата учебна година е на етап обсъждане. Предложените промени вече предизвикаха сериозно напрежение.

Проучване на бизнеса сочи, че има сериозна разликата между кадрите, които подготвят училищата, и нуждата на пазара. Прогнозата е за годишна липса на около 1600 души в областта на машиностроенето и металообработката. Дефицитът е същия и за производството на облекло и обувки. Двойно по-голям е в областта на транспортните услуги. В повече пък са кадрите в икономическите специалности.
проучване, графика

Министерството на образованието твърди, че за промените се ръководи именно от нуждите на бизнеса и от намаляващия брой деца.

Проектът на план-прием във Враца например предвижда да се закрият паралелки в математическата гимназия и елитното средно училище „Христо Ботев”. В професионалните гимназии броят ще се запази.

20 паралелки ще бъдат орязани от различни училища, без най-търсените професионални специалности.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама