ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 7 септември

0 4079 06.09.2009
Понеделнишката преса на 7 септември

Вестниците пишат за счупен лагер, повел кораба към дъното; за това, че Брюксел е на път да размрази САПАРД; че за месец кабинетът спестил 450 млн; за бойко в брюксел и арестите.



Счупен лагер повел кораба към дъното, пояснява Новинар.


Счупен лагер в кормилната система е първата неофициална версия за причината на катастрофата на корабчето „Илинден" в Охридското езеро. Това съобщават от Министерството на транспорта, чиято експертна група е в Охрид и участва в разследването. До този момент то преминава с огледи на водолази и подводни снимки. Останките от кораба ще бъдат извадени от водата. По-рано министър Божидар Димитров коментира, че според него вероятна повреда в двигателя на кораба е основната причина за потъването на кораба. Две са основните версии за инцидента в Охридското езеро, по които се работи, съобщи по-рано вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Едната е лошо техническо състояние на кораба, а другата - претоварване на транспортното средство. „Туристическата фирма, чиито услуги са използвали българите, е "Фара тур", поясни Цветанов.

Проклятие ли удари село Антон, пита Дневен Труд.

Най-много жертви Охридското езеро взе от малкото селце Антон. В него има едва 1600 жители, а носи името на партизанина Стефан Минев - Антон. Той е възпят в стихотворението на Веселин Андреев “Балада за комуниста”:
Колко дена го били?- ни дума, ни вопъл, ни стон...
Но устата сгрешила, сама промълвила - Антон!
Своето име им казал, но седмица после мълчал.

Мария питала: Да се кача ли?
“Ако ти е писано да те обесят, няма да се удавиш в езерото.” Охридска поговорка
Ами ако ти е писано да се удавиш. В езерото...
Черният 5 септември, 10 ч сутринта
“Здравей, мили. Нещо не се чувствам добре. Знаеш, че ме е страх да пътувам по вода, но всички отиват на корабчето. Какво да правя?” Тези думи объркано изрекла на мъжа си Дойчо 32-годишната Мария Димитрова от с. Антон по мобилния си.
“Не се притеснявай, Миме. Ако искаш, сложи банския и остани на брега. Ама както прецениш”, отвърнал съпругът.
Минути по-късно Мария пак се обадила: “Търсил си ме, какво има?” “Не бе, Миме, не съм. Нещо си се объркала.” Това бил последният разговор между съпрузите. След това езерото погълнало майката на две деца.

9.09.09. Бойко в Брюксел. Следват арести, оповестява Дневен Труд.

На деветия ден от деветия месец от деветата година на третото хилядолетие Бойко Борисов идва в Брюксел - за първи път като министър-председател, заедно с половината правителство. Мисията е (не)възможна - да върне доверието на Европа и парите й у нас. Явно на девети септември му е писано да е превратен в българската история. Сега Борисов ще трябва да направи преврат в отношението на ЕС към България.
Рестартиране
Като Обама Борисов ще трябва да натисне копчето за “рестартиране”. Ключовата дума на посещението му ще е “доверие”. То няма да се върне още другата сряда, защото Брюксел не вярва на думи, а на резултати, а за тях новият кабинет се нуждае от време. Премиерът ще докладва обаче за първите стъпки на новото правителство в невралгичните области на правосъдието и вътрешните работи, бюджета, администрацията, енергетиката, регионалното развитие и околната среда. Това ще стане в четвъртък при разговорите му с председателя на Еврокомисията Жозе Барозу и на шефа на Европейския парламент Йежи Бузек, и двамата от дясноцентристката Европейска народна партия. Коз за България ще е, че очаква (за разлика от повечето европейски държави) в края на т. г. да има балансиран бюджет и да не иска външна финансова помощ.
Друг коз са серията мерки срещу корупцията по горните етажи. Според вътрешния министър Цветан Цветанов прокуратурата е обещала идните дни срещу трима бивши министри да има обвинителни актове. Очаква се България да обещае ускоряване на точещите се дела за корупция, като например за “Софийски имоти” или за измамите по САПАРД. Вероятно Барозу ще окуражи правителството. (След Девети в България почват арести и процеси, сочи историята.)
Но доверие в аванс едва ли ще има.
Механизмът за сътрудничество и контрол, с който ЕС наблюдава реформите в правосъдието и вътрешните работи у нас, ще остане до постигането на системни и убедителни резултати.
Това, което Борисов може да демонстрира днес, е политическа воля за тях.

За месец кабинетът спестил 450 млн., известява 24 часа.

Бюджетният дефицит на България за август е 105 млн. лева, съобщи агенция “Дау Джоунс”. През юли дефицитът беше 565 млн. лева. Според агенцията понижението идвало от орязаните с 15% разходи на правителството.
Агенцията подчертава, че това е най-голямото свиване на разходи от всички страни - членки на Европейския съюз. Като доказателство се сочат намеренията на кабинета да намали заплатите в държавния сектор и да не вдига пенсиите до лятото на 2010 година. Най-лошите ефекти от кризата тепърва предстоят, но бъдещото намаление на разходите ще доведе до балансиран бюджет за 2009 година, казва пред “Дау Джоунс” българският министър на финансите Симеон Дянков. Бюджетният дефицит на България за август е 105 млн. лева. Това съобщи агенция "Дау Джонс" в петък, позовавайки се на информация, с която разполага. През юли дефицитът беше 565 млн. лева. Според агенцията, понижението се дължи на намаляване на правителствените разходи с 15%, което е най-голямото свиване на разходите от всички страни-членки на Европейския съюз. Правителството обяви и намеренията си да намали заплатите в държавния сектор, и да не увеличава пенсиите до лятото на 2010 година. Най-лошите ефекти от кризата тепърва предстоят, но бъдещото намаление на разходите ще доведе до балансиран бюджет за 2009 година, казва пред "Дау Джонс" българският министър на финансите Симеон Дянков.

Брюксел на път да размрази САПАРД, пише Дневник.

Положителни сигнали за размразяване на средствата по програма САПАРД пристигат от Брюксел. Според източници от Европейската комисия се очаква това да бъде съобщено при посещението на премиера Бойко Борисов на 9 и 10 септември. Няма да бъде възстановена цялата замразена сума от 140 млн. евро, а само средствата за добросъвестно изпълнените проекти. Очаквам ЕК да вземе решението си следващата седмица, съобщи първо бившият вицепремиер по еврофондовете и депутат от БСП Меглена Плугчиева в петък. Новините от Брюксел са позитивни, каза вчера пред "Дневник" външният министър Румяна Желева. По думите й по въпроса се работи отдавна, а и новото правителство е дало важен политически сигнал за спазване на европейските стандарти.

Ирина Савина: С Бойко Борисов се работи лесно и като кмет, и като премиер, цитира в интервю Новинар.

Ирина Савина е зам.-кмет на София по строителството и инвестициите, а откакто колегата й Александър Цветков стана министър на транспорта, тя пое и част от неговите задължения. Савина е магистър по връзки с обществеността на СУ, а преди това е завършила и икономика. Възпитаник е на училището по политика на Дими Паница.

- Госпожо Савина, откакто колегата ви Цветков стана министър, вие поехте един мега зам.-кметски ресор – отговаряте за инвестициите, строителството, вече и за транспорта. Кажете какви са впечатленията ви от работата на общината с новото правителство и с Бойко Борисов?

- С настоящия премиер се работи изключително лесно, както изключително лесно се работеше с него, когато беше кмет. Въпреки че новият кабинет отскоро встъпи в длъжност, вече убедено мога да твърдя, че има добър диалог между общината и правителството. За да подкрепя твърдението си с факти, ще ви дам и конкретен пример. В началото на миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев събра 19 кметове на общини в България, спечелили проекти по оперативна програма „Регионално развитие”. На срещата беше обсъдена бъдещата реализация на проектите, координацията и контрола и бяха обменени различни предложения за подобряване на работата между централната и местната власт. Новият подход на това толкова важно за благоустрояването на населените места министерство показва волята на премиера и неговите министри за дългосрочен конструктивен диалог.

В близките дни ще бъдат повдигнати обвинения срещу бивши министри, цитира Дневник Борис Велчев.

В близките дни ще бъдат повдигнати обвинения срещу длъжностни лица от предишното правителство, включително и срещу министри. Това съобщи в предаването "На 4 очи" по "Нова телевизия" главният прокурор Борис Велчев. На въпрос дали е прав министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, че в скоро време се очаква обвинения срещу бивши министри, Велчев каза, че министърът говори това не без основание. Действително има дела, които са стигнали до тази фаза на разследването, след която предстои привличането като обвиняеми на определени лица, заяви главният прокурор. Той отказа да каже имената на тези, които ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. Става дума за отговорни длъжностни лица, включително и министри, които според нас са извършили престъпления, допълни Велчев. В отговор на въпрос главният прокурор каза, че не става дума само за един министър.

Литовският Сретен Йосич се покръстил в Балчик, разкрива 24 часа.

Издирваният за 30 убийства и куп други престъпления литовски мафиот Хенрикас Дактарас преминал от католицизма в православието у нас. Заедно с жена си и трите си деца той отишъл в църквата в Балчик и поискал да бъде кръстен според ортодоксалния канон. За духовното му прераждане, твърдят хора в Кранево, изиграли роля едномесечният му живот във вилната зона на селото и неговите приятели там. Хенрикас, който се подвизавал у нас с фалшив български паспорт, искал да го наричат Костя Чужденецът се влюбил в гледката, която се разкривала от вилата на хазаина му Пламен. В Кранево обаче не познавали литовеца отблизо. Литовският Сретен Йосич бе спипан при спецоперация на антимафиоти, след като през февруари т.г. е била издадена европейска заповед за ареста му като един от най-опасните бандити в Прибалтика. "Този човек е засечен да създава структури за пране на пари в Норвегия, Великобритания и Испания. Смятаме, че у нас също е имал да прави инвестиции с престъпни пари", разкри вътрешният министър Цветан Цветанов. Българските антимафиоти влезли в дирите на литовския килър преди 2 седмици. Той бил засечен, че обикаля няколко морски курорта у нас. В операцията по следенето и ареста му се включили полицаи от Варна, Бургас и Добрич. Хенрикас-Костя се представял за турист и оглеждал луксозни имоти край брега. 48 ч преди ареста му било установено, че Дактарас е отседнал във вила в Кранево, и часове по-късно тежковъоръжен екип за задържане нахлул в къщата. Литовците предупредили българските си колеги, че беглецът е много ловък и си служи с актьорски умения, за да измами полицаите и да им избяга. Щом белезници щракнали на ръцете на неузнаваемо променения с голяма брада Дактарас, той изиграл майсторски сърдечен припадък.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама