СВЯТ


Путин моли за прошка руските олимпийци

2 4888 31.01.2018
Путин моли за прошка руските олимпийци

Делегацията на Русия на Зимните игри в Пьончан 2018 ще се състезава без флаг и химн, след като на 5 декември МОК извади страната от участие, съобщи ”Дир”.


Решението дойде като епилог (или поне засега) на допинг-скандал, който гори от 3 години и уличи руснаците в нарушения, финансирани дори на държавно ниво.

"Два пъти по-сложни са нещата, когато спортът се смесва с несвойствени и чужди за него явления, с политика и други неща - каза Путин на спортистите, които прие. - Но и у вас, както и у всички любители на спорта в страната, не бива да има никакви съмнения, че Русия винаги ще се състезава, придържайки се към идеите за чист спорт. Във всеки смисъл и всяко отношение.

Всички вие сте хора, които сте свикнали да се борят. Важно е да сме единни. Милиони ще следят стартовете ви в Пьончан и ви обичат, надяват се да побеждавате."

Президентът призна и вина на руската страна по скандала, като я нарече "пропуски, грешки и невнимателно отношение към неща, които са важни и ключови в съвремения спорт".

Общо 169 руски спортисти от подалите заявки 500 бяха допуснати от МОК все пак да се състезават на игрите като независими атлети.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама