НОВИНИ


Стотици хиляди на ”Синтагма” дерат гърла за гръцка Македония, има сблъсъци

15 5341 04.02.2018
Стотици хиляди на ”Синтагма” дерат гърла за гръцка Македония, има сблъсъци

Демонстрацията се провежда при изключително засилени мерки за сигурност. 19 хил. полицаи охраняват събитието, което представлява почти целият състав на полицията в района на Атина.


Демонстрацията се провежда на площад "Синтагма" пред парламента. Разположени са множество заграждения, а централните улици в Атина са отцепени. Близо до протеста се провежда и контрапротест.

Демонстрацията е под надслов "Македония е Гърция". Организаторите се надявам правителството да чуе гласа на хората, които се противопоставят "Македония" да присъства в името на северната им съседка.

Демонстранти се сблъскаха в центъра на Атина след голям митинг на площад Синтагма срещу използването на името Македония от БЮРМ, съобщава "Екатимерини". Според съобщения, полицията използва сълзотворен газ, за ​​да раздели демонстрантите.

По-рано в Пропиляй се проведе контра-демонстрация на леви групи, на по-малко от 1,6 километра от основното събитие. Хиляди протестираха срещу гръцкия правителствен компромис в македонския спор.

Проучване показва, че около 70% от гърците се противопоставят на използването на "Македония".

Външният министър Никос Коциас заяви миналата седмица, че Гърция подготвя предложения, които ще бъдат в основата на преговорите за споразумение със съседната държава.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама