ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 9 септември

0 4005 08.09.2009
Пресата на 9 септември

Вестниците пишат за това, че е време за лидерство и прагматизъм; че три години държавата не си потърсила дивидента от Пловдивския панаир; че всеки осми е обект на изборна манипулация.



Бойко Борисов: Президентът най-сетна разбра, че е време за лидерство и прагматизъм, цитира Новинар.


"След толкова години в политиката и властта президентът Георги Първанов явно най-сетне е разбрал, че е дошло време за лидерство и прагматизъм. Такава е оценката за новото правителство и от Европейския съюз с размразяването на спрените средства по програма САПАРД, и от премиера на Русия Владимир Путин.” Така отговори премиерът Бойко Борисов на статията, публикувана от президента Георги Първанов, в която се казва, че новото правителство страда от дефицит на компетентност в енергийната политика. „Не виждам как може да има приемственост в нещо, което го няма. Освен голи думи по проектите АЕЦ „Белене”, „Бургас – Александруполис” и „Южен поток” няма нищо друго освен направена за трети път първа копка и разрушаване на малкото построено преди. Елементарното възпитание изисква, а и приетата световна практика е опозицията да се изказва за действията и решенията на правителството след изтичане на 100 дни от управлението му”, заявява още Борисов.

БСП: Президентът е прав, пише Новинар.

От БСП подкрепиха публикуваната вчера на сайта на президентството статия на Георги Първанов за енергийната политика на новото правителство. "Президентът е прав. Правителството демонстрира непоследователност по отношение на енергийните проекти, както и липса на дългосрочна визия как да се развива секторът, което е в ущърб на националните интереси", коментира след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник говорителят на партията Корнелия Нинова. Според нея кабинетът на Бойко Борисов прави грешка и по отношение на оттеглянето на държавата от енергийния сектор, особено в период на криза. Нинова посочи, че Първанов винаги е "бил последователен в тезите си“ по отношение на енергийната политика на страната и че те не са му нови. По думите на Нинова отговорът на Борисов по отношение на материала на Първанов е "проява на ревност", което "не му прави чест".

Печалбата от АЕЦ и НЕК - за пенсии!, казва в интервю за 24 часа Иво Прокопиев.

Акциите от летища, пристанища, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", приходите от държавни имоти като АЕЦ "Козлодуй", "Евксиноград", агенцията "Дипломатически имоти в страната" (бившето БОДК) да отидат за пенсии още сега, предлага шефът на Конфедерацията на работодателите в България Иво Прокопиев. Това щяло да компенсира спада на приходите на НОИ след намаляването на осигуровките с 2%.
За да работят качествено и почтено, чиновниците трябвало да вземат заплати като в частна фирма.
- Г-н Прокопиев, можете ли да гарантирате, че в отговор на намалените осигуровки бизнесът ще запази 100 хил. работни места и няма да реже заплатите?
- Бизнесът е в изключително тежко положение и му предстои поне още една трудна година. Ако догодина осигуровките бъдат намалени с 2%, около 500 млн. лв. ще останат във фирмите, и то в най-коректните. Това ще е сериозна глътка въздух. Дали това значи 100, или 110 хил. запазени места, никой не може да каже.
- Според анализ на НОИ резултатът от намаляването на вноските последните 9 г. е над 8 млрд. лв. печалба за бизнеса, срещу което няма кой знае каква заетост и повишени доходи.
- Това е силно спекулативна и дори вредна гледна точка. За този период безработицата спадна до 6%, бе една от най-ниските в Европа. Имаше явно изсветляване на трудовите отношения. Заплатите растяха с производителността. Икономиката изживя златен период - 4,5-5% среден ръст годишно. Ако това не е позитивен ефект! И в момента безработицата нараства доста бавно, което е косвено доказателство, че фирмите държат на персонала си.

Всяка шеста компания в България е застрашена от фалит, предупреждава Дневник.

Всяка шеста компания в България е застрашена по отношение на ликвидността си заради загуби от просрочени плащания от партньори и клиенти. Това показва изследване на международната компания за събиране на вземания "ЕОС Матрикс" за навиците за плащане в Европа през 2009 г. Анкетирани са 1200 фирми от България, Унгария, Германия, Великобритания и Швейцария. Най-голяма е опасността от фалит заради неплатени задължения при бизнеса в Унгария, където е застрашена всяка трета компания, най-малка е в Германия и Швейцария - всяка десета. Мениджърите във всички държави очакват случаите на неплатежоспособност и при фирмите, и при гражданите да нараснат през следващите две години. Изследването потвърждава сериозността на проблема с несъбраните вземания за българския бизнес. По този показател страната е на първо място (16% от всички вземания), като приблизително всяка втора сметка не се плаща навреме. Българските фирми отписват и губят 4% от всички вземания, докато във Великобритания и Швейцария например този показател е значително по-нисък - 1.4%.

Три години държавата не си потърсила дивидента от Пловдивския панаир, информира Дневник.

Министерството на финансите ще поиска от "Международен панаир - Пловдив" да изплати на държавата дивидента за 2006 г. от 1.3 млн. лв., който не е получен и досега, въпреки че през този период компанията все още е била държавна. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по повод проверката за преструктуриране на панаира, довело до намаляването на държавния дял и преминаването му под контрола на смесената фирма "Пълдин туринвест" на бизнесмена Георги Гергов и пловдивската община. Информацията за събиране на дивидентите беше потвърдена и от финансовия министър Симеон Дянков, според когото подобни случаи имало и с други компании. Трайков призна, че след като държавата е загубила преобладаващото си участие в панаира, изискването за разпределяне на дивидента на този етап е единственият ход за защита на интереса на компанията. Той припомни, че досегашните представители на държавата са се "самоизпързаляли чрез няколко последователни решения за преструктуриране на държавното дружество". В резултат "Пълдин туринвест" в края на миналата година придоби над 50 на сто от компанията, а след общото събрание от февруари т.г. с промяната на устава акционерите решиха да взимат решенията си с две трети от гласовете на акционерите, с което са омаловажили напълно гласа на държавата.

Всеки осми е обект на изборна манипулация, установява Дума.

Почти 12 на сто от нас са свидетели или участници в търговията на гласове. Това е показало наблюдението на изборите за европейски и национален парламент. Корупцията не е само с ромските гласове, уточни политологът Антоний Гълъбов, това твърдение било далеч от истината, защото не ставало дума за етнически принцип, а за политическа култура.
Устойчивост и повторяемост на корупционни практики при изборните нарушения има, независимо от законодателството, констатира Гълъбов при представянето на първата част - "Купуване на избирателни гласове и контролиран вот" - на доклада, който ще е готов до края на месеца. Документът е на Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор - "Сам избирам". До 60 на сто от регистрираните нередности и при двата вота са организационно-технически, казаха от "Прозрачност без граници", изпратили 267 наблюдатели в избирателните комисии по време на евроизборите и 418 - на вота за национален парламент.

Ще има две оценки на изпита след VII клас, информира Дума.

Завършващите VII клас ученици от края на учебната 2009/2010 г. вече няма да подават заявление за кандидатстване в елитните гимназии преди приемните изпити, а ще правят това, след като видят оценките си от теста по български и математика. Това съобщи вчера зам.-министър Милка Коджабашиева. Както е известно, изпитът по тези два предмета след VII клас ще съчетава т.нар. външно оценяване за проверка на знанията на децата за годината и приемния изпит за профилираните гимназии. Изпитът по български език и литература ще е на 27 май и ще има два модула: първата част ще е тест (външно оценяване) и ще е задължителна за всички ученици, а втората ще е преразказ (ще го пишат само тези деца, които ще кандидатстват в гимназиите). На всяка предадена работа ще се пишат две оценки - една само върху теста и втора, която ще е обща от двете части. Общата оценка ще важи за прием в гимназиите, обясни Коджабашиева. На 31 май ще е изпитът по математика - също в две части, от които първата се състои от тестови задачи за външното оценяване, а втората ще включва задачи, с които ще се кандидатства в гимназиите. И по двата предмета оценката от първата част на теста ще се зачита като текуща оценка за втория срок на VII клас. Отказахме се от идеята тя да замени класната работа за втория срок, тъй като и родители, и учители настояват класната работа да остане като елемент от оценяването през втория срок, съобщи министър Йорданка Фандъкова. Външното оценяване след VII клас ще включва още три изпита съответно от природните науки, хуманитарните и обществените. Тези изпити ще протичат по същия начин като досегашните за проверка на знанията, които са въведени след края на IV, V и VI клас.

Скъсват учениците от изпитване, констатира Дневен Труд.

Малко над 800 000 ще са учениците от 1-ви до 12-и клас, които на 15 септември ще влязат в класните стаи за учебната 2009/2010 г. Тази година броят на първолаците ще е най-малък за последните пет - 59 596 деца. Две училища няма да започнат годината, защото никой не се е записал в тях. Гимназистите ще учат по стари учебници, защото не стигна времето да им променят програмите, с изключение на тези по чужд език за 8-и клас. Голямата промяна ще е, че учителите се готвят да скъсат учениците от изпитване - до 3 седмици трябва да започнат първите препитвания, след това има контролни, класни и миниматури. Голямо изпитване очаква учениците през тази година, защото вчера просветното министерство внезапно даде заден ход и върна класните работи. Така заедно с миниматурите, които ще ги има в края на 4-ти, 5-и, 6-и и 7-и клас, ще има и вътрешни изпити по същите предмети. Остава и кандидатстването в езиковите гимназии, след 7-и клас, макар и в редуциран вид. А само преди две седмици екипът на образователната министърка Йорданка Фандъкова пусна проектонаредба, с която отменяше класните работи с мотива, че те повтарят много по-важното и обективно външно оценяване (миниматурите). “Учители и родители настояха пред нас да има повече изпити и да запазим класните работи”, поясни Фандъкова. Така на практика излиза, че класните работи са по-важни от обективното външно оценяване, което министерството се опитва да наложи от няколко години, коментираха експерти

Ето как се организира трагедия, коментира 24 часа.

ТРАГЕДИИ като тази в Охридското езеро се случват по цял свят, случват се дори и в "най-белите" държави. Но там те са плод на нелепа случайност или непредвидена човешка грешка. Докато у нас и в случая в Македония изглеждат като организирани и предварително подготвени. Най-общата причина са беднотията и алчността за пари във времето на първоначалното натрупване на капитала. И още - на хаоса, липсата на контрол, некултурата ни, рушветчийството и подкупите, алчността, старата техника, човешката и фирмената немарливост. Да започнем от България. Оказа се, че екскурзията до Охрид е незаконна. Пълен хаос цари между двете фирми. Фирмата на Клюнчев няма регистрация за туроператорска и турагентска дейност. Освен това няма и договор за пакетно пътуване и медицински застраховки на хората, а тези застраховки са задължителни по Закона за туризма. Но нали от несключването им също може да се изкара някой лев печалба. Клюнчев имал приятел хотелиер в Охрид и давайте да правим екскурзии и да печелим. Пълна бъркотия е около автобуса до Охрид. Той е на една фирма, закупен от фирмата на Клюнчев, но лицензът за него още не бил платен. Ще кажете: какво общо има всичко това с трагедията - и със самолет да бяха отишли хората до Охрид, пак можеха да се удавят. Има! Защото, ако фирмата на Клюнчев беше наистина туроператорска и работеше професионално, тя трябваше да има пълна информация за всички подробности около екскурзията. От настаняването в хотела до годините и годността на круизния кораб. И да отчете риска от евентуална опасност да се плава с него. Но нали трябва да се печели, какъв ти тук професионализъм при тези дребни "подробности".

Дойде и повод да кажем: Има държава, анализира в Дневен Труд Д. Аврамов.

Кабинетът на Бойко Борисов успя. Поне временно. Той получи може би най-важното и най-човешко признание, което е получавало българско правителство в последното десетилетие. Стотици хиляди хора, които винаги са казвали “Е... и държавата” този път казаха “Има държава”. За съжаление това признание е тъжно и изстрадано, защото дойде заедно с една трагедия, при която загинаха 15 наши сънародници. За първи път от доста време чувам хора, които не харесват министър-председателя и правителството, да казват добри думи за министър-председателя и правителството. Не знам дали това е начало на по-рационални политически времена, в които има по-малко омраза, или е само прецедент, върху който г-н Борисов трябва да стъпи, за да реализира едно добро управление. Трябва да имаме предвид няколко неща. Първотое, че напълно адекватната реакция на г-н премиера, не е все още стил на поведение на правителството, нито е стандарт на работа на държавните ни институции. Второто е, че у нас държавата все още е по-скоро абстракция, отколкото механизъм от институции, които работят в полза на гражданите.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама