ХРАНА И ВИНО


Експерти: Най-важното в балансираното хранене е белтъкът от животински произход

1 8621 10.02.2018
Експерти: Най-важното в балансираното хранене е белтъкът от животински произход

Разходки на открито, спорт и витаминозна храна са най-сигурните ни оръжия срещу върлуващите в момента вируси. Около това мнение се обединиха общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова и председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов по НТ.


Д-р Николова бе категорична, че дори когато имаме висока температура, не трябва да се затваряме в топло помещение.

 

„Навън концентрацията на вируса е много по-малка. А в момента се засякоха два щама - пуска ми единият и ни среща другият, точно когато имунната система е в тотален срив. Най-опасна е тази ситуация за децата. Ето защо трябва да ги караме да излизат колкото е възможно по-често”, обясни д-р Николова.

 

Според проф. Попов най-добрият имуностимулант е здравословната и разнообразна храна. „Най-важното в балансираното хранене е белтъкът от животински произход. В грипно време задължително трябва да се консумират мляко и млечни продукти, яйца, пресни плодове и зеленчуци, защото те съдържат антиоксиданти. Чесънът също е много полезен”, каза проф. Попов.

 

Той поясни, че мазнините от животински произход, с изключение на рибната, „не са добри приятели на имунитета”. „В никакъв случай не трябва да се подлагаме на диета в грипно време”, категоричен е експертът. Д-р Николова пък подчерта, че е важно и да пием вода – поне 1,5 литра на ден.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама