НОВИНИ


Теменужка Петкова обеща подкрепа за Южния газов коридор

1 4071 15.02.2018
Теменужка Петкова обеща подкрепа за Южния газов коридор
Теменужка Петкова

България ще подпомага развитието на Южния газов коридор по време на своето председателство на Европейски съвет. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред участниците в четвъртата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, информираха от Министерството на енергетиката.


По време на обсъждането е подчертано значението на проекта за устойчивото развитие на европейския Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на изменението на климата за постигане на преход към нисковъглеродна, сигурна и конкурентоспособна икономика.

Участниците в разговорите са приветствали инициативата на България и Турция за създаване на възможност за двупосочни доставки на природен газ между двете газопреносни системи.

Според заместник-председателят на ЕК и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович напредъкът по интерконектора Гърция-България е видим благодарение на усилията на българското правителство.

Теменужка Петкова обясни, че ключови приоритети за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и гарантиране сигурността на енергийните доставки.

"В унисон със заложените приоритети, реализацията на Южния газов коридор ще укрепи енергийната сигурност в Европа в дългосрочен план, чрез него европейските потребители ще могат да получават газ от Каспийския регион, Източното Средиземноморие и от по-далечни дестинации, чрез терминалите за втечнен природен газ.".
Това каза министър Теменужка Петкова по време на четвъртата министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на проекта.

По думите й Азербайджан продължава да е основен източник на енергийни ресурси и двигател за успешната реализация на Южния газов коридор.

Страната ни е неразделна част от Южния газов коридор с интерконекторите Гърция-България и Турция-България. Чрез българската национална газопреносна система и връзките с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа до Южния газов коридор и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа.

Петкова подчерта, че дейностите по проекта за интерконектор Гърция-България са в напреднала фаза. Това заяви тя пред колегите си от Азербайджан, Албания, България, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Великобритания, САЩ и Европейския съюз. Очаква се строителството да започне в средата на тази година и да приключи през 2020 г., подчерта тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама