ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 11 септември

0 3927 10.09.2009
Петъчната преса на 11 септември

Вестниците пишат за това,че няма да свиваме още разходи, наблягаме на приходите; че депутати искат експерти да им работят ангария; че ЮНЕСКО иска 5-годишните да учат за мастурбацията.



Обещават да ни пуснат всички пари, ликува 24 часа.

Сигурен съм, че през идните седмици Европа ще размрази всички европейски фондове за България. Това заяви лидерът на най-голямата парламентарна група в Европарламента ЕНП Жозеф Доул вчера след среща с премиера Бойко Борисов в Брюксел. Еврокомисията обяви, че пуска парите по САПАРД, след като 4 месеца по-рано освободи и замразените проекти по ИСПА. В момента във фризера са още 323 млн. евро по предприсъединителната програма ФАР. "Времената са трудни за много българи и структурните фондове от Европа могат да подпомогнат реформите", посочи шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, след като се срещна с премиера Борисов. Барозу заяви, че "следващите 6 месеца ще са решаващи за България да оправи имиджа си и да докаже, че ще изпълни обещанията да се промени". Той съобщи, че в знак на солидарност Брюксел ще предложи отпускането на 300 млн. евро компенсации за АЕЦ "Козлодуй", както и удължаването на сроковете по ИСПА, което беше поискано от правителството за довършване на проектите в областта на екологията и във водния сектор. Влизането ни в Шенгенската безвизова зона няма да се обвързва с напредъка в съдебните реформи. В замяна на това от София ще се търси “нулева толерантност към корупцията”, справяне с конфликта на интереси, подобряване компетентността на администрацията и изпълнение на 21-те препоръки, дадени с последния доклад по механизма за наблюдение на борбата с престъпността и корупцията у нас.

Дянков: Няма да свиваме още разходи, наблягаме на приходите, цитира Дневник.

Въпреки новите бюджетни дефицити, които се отварят в различни сфери, правителството няма да съкращава допълнително разходи през тази година извън вече обявените 15%. Това съобщи финансовият министър пред БНР в четвъртък, когато в страната пристигна мисия на МВФ и експерти на Европейската комисия, за да направят преглед на състоянието на бюджета и оценка на мерките, предприети от кабинета. По думите на Симеон Дянков администрацията ще се фокусира още повече върху повишаването на приходите, като ще се търси експертизата на фонда и Брюксел. Поставянето на праг в ограничаването на разходите дойде на фона на нови данни за влошаване на икономиката - ръст на корпоративните фалити, потвърден спад на брутния продукт за второто тримесечие (4.9% на годишна база при предварителни 4.8 на сто) и свиване за десети пореден месец на промишленото производство, ключов показател за икономическата активност.

Барозу даде на Борисов шест месеца кредит на доверие, пише Дневник.

Премиерът Бойко Борисов поиска кредит на доверие от Европейската комисия и го получи от председателя й Жозе Мануел Барозу. "Следващите шест месеца ще са изключително важни за България. На карта е нейната репутация в Европа и правителството трябва да покаже, че може да спази обещанията си", каза Барозу след срещата си с Борисов в Брюксел. Премиерът посочи, че кредитът на доверие ангажира правителството му още повече в осъществяването на исканите от ЕК реформи.Барозу наблегна на нуждата от структурни реформи в България и посочи, че еврофондовете могат да изиграят важна роля за стабилизиране на икономиката. Той предупреди, че капацитетът за усвояването им, контролът, конфликтът на интереси и подготовката на администрацията остават ключов проблем. Борисов обеща бързи мерки."Размразяването на САПАРД е ясен сигнал, че ако правилата се спазват, проблемите се решават." Така Барозу обяви официално новината, за която "Дневник" пръв писа, че размразяването на средствата по предприсъединителната програма ще съвпадне с посещението на Борисов. Барозу обясни, че България ще разполага с 90 млн. евро от САПАРД, но предупреди, че програмата изтича в края на годината.

78% на страната на Бойко в битката му с корумпираните, осведомява 24 часа.

Борисов не блъфира с мерките срещу корупцията, смятат 78% от градските жители. Едва 22% привиждат в тях пиар акция. Това показва проучване на НЦИОМ в градовете от началото на септември. Одобрението за първите стъпки на правителството е масово и почти докосва стоте процента. Българи до 40 г. и жители на столицата ръкопляскат най-много на новия кабинет, показва проучването. Над 90 на сто, включително симпатизанти на БСП и на ДПС, са солидарни с намерението на кабинета да ревизира сделките, сключени през последната година от мандата на предишния. 67% от запитаните искат щатът на държавната администрация да бъде свит. Но най-масово - 96% от хората - подкрепят идеята за добавки към пенсиите на най-възрастните. Широко е и одобрението за намаляване на разходите за стартиране на бизнес (79%), намаляването на осигурителната тежест (75%), съкращаването на срока за връщане на ДДС на бизнеса (65%). 88% искат специализиран фонд за финансиране на трансплантации на българи в чужбина. Всеки 2-и пък подкрепя идеята част от болничните заведения да се превърнат в хосписи. Край на безплатната лекарска помощ и лекарства за неосигурените, категорични са 53% от анкетираните. Твърдо против са хората и срещу въвеждането на допълнително доплащане в болниците - 55% негодуват. 90% от участвалите в изследването подкрепят идеята да се увеличи броят на патрулиращите пешеходни полицаи. А 70% приемат като добро решение въвеждането на бойни патрони, вероятно водени от логиката, че страхът от възмездие на място ще респектира престъпниците. Мнозинството казват “да” на въвеждането им, но с уговорката за законов регламент и обучение на полицаите.

Депутати искат експерти да им работят ангария, информира Новинар.

Комисията, която трябва да проверява сделките и назначенията през последната година от мандата на кабинета "Станишев", ще търси експерти, които да работят безвъзмездно. Това предложение бе отправено по време на първото заседание на комисията. Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров дори обясни, че за някои експерти би било престижно да работят в такава комисия без хонорар. Бюджетът на комисията може да се окаже малък, за да се наемат хора. До следващата седмица депутатите трябва да представят списък с имената на евентуалните експерти. Според синия депутат Иван Иванов специалистите трябва да бъдат трима - един за разследването на сделките, друг за назначенията и още един за разходите на предишното правителство. Според "Атака" обаче това няма да е достатъчно, защото ще има доста оперативна работа, която няма да е по силата само на трима души. В писмения си доклад до шефа на комисията Стефан Мавродиев депутатите ще трябва да направят и предложение кои въпроси точно да разглеждат.

В парламента нямат работа, оповестява Дума.

За пореден път в парламентарната практика вчерашното заседание на Народното събрание продължи малко повече от част. Оказа се, че депутатите нямат законопроекти, които да обсъждат. По повод изключително късия работен ден на НС председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че една от причините е, че министър Цветан Цветанов, който по думите й трябва да присъства при обсъждането на Закона за българските документи за самоличност, отсъства от страната. Втората причина била молбата на омбудсмана Гиньо Ганев, чийто отчет щял да се разисква днес. Говорителят на БСП Корнелия Нинова обясни, че депутатите нямат работа, защото правителството не произвежда закони. Тя се позова на статистиката отпреди година, когато за два месеца 40-ото НС е приело 41 закона. Според нея е вярно, че тогава усилено се е работело заради присъединяването на България към ЕС, но тя подчерта, че и сега страната е в изключителната ситуация на икономическа криза. От Коалиция за България обясниха, че има нужда от спешни мерки, защото не е нормално трети месец депутатите нищо да не правят. Мнението на Нинова беше подкрепено и от депутата от ДПС Рамадан Аталай от ДПС, според който не гласуването с чужди карти е основният проблем на НС, а липсата на законопроекти.

България - технологична дупка на Европа, съобщава Дневен Труд.

България е на път да се превърне в технологична дупка на Европа, ако нейните фирми не започнат бързо да внедряват нови постижения. В момента страната е на последно място в ЕС по конкурентоспособност и ще се изправи пред растяща технологична пропаст, каза вчера представителят на Световната банка у нас Флориан Фихтъл на среща за развитието на науката. По качество на научноизследователските институции е на 75-о място, а по капацитет на иновациите на 73-то в класация на 133 държави. Тя държи и последно място по т. нар. научноизследователска и развойна дейност. Нивото на инвестиции, особено от страна на частния сектор, в развитието на технологиите е много ниско, предупреди Фихтъл в присъствието на просветната министърка Йорданка Фандъкова и шефа на БАН акад. Никола Съботинов. Според него било нужно да се разработят стимули предприятията да внедряват нови технологии и да инвестират във високообразовани кадри. Той даде пример, че заетите с научноизследователска дейност в предприятията са едва 0,07%. За сравнение в Естония и Словакия този процент е съответно 32% и 61%, и то само в частния сектор. “Позицията на банката е вярна. Иновациите в предприятията са малко. Няма достатъчно такива продукти, но вече сме направили първите стъпки за промяна. Проблемът е, че в самите фирми не са обучени да ни търсят”, каза по този повод пред “Труд” акад. Съботинов. От Световната банка предложиха да се направи координационен център, който да управлява научните проекти. И направиха забележка за нарастващата неграмотност у нас.

ЮНЕСКО иска 5-годишните да учат за мастурбацията, съобщава Новинар.

Децата на 5-годишна възраст трябва да учат за мастурбацията, абортите и хомосексуалността. Такава препоръка се съдържа в проект за сексуалното образование на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), съобщи в. „Дейли телеграф”. Проектът ще бъде предоставен на правителствата по света до края на месец октомври. Според препоръките на ЮНЕСКО учителите трябва да обсъждат с децата в съвсем крехка възраст факта, че „момичетата и момчетата имат части от тялото, които могат да се възбуждат, ако някой ги докосва”. Освен това в проекта ЮНЕСКО дава насоки до 12-годишна възраст децата вече да се обучават за „правото на безопасен аборт”.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама