НОВИНИ


Шарков: НЗОК е колос на глинени крака

0 4654 19.02.2018
Шарков: НЗОК е колос на глинени крака

За да се решат проблемите в Здравната каса, са нужни реални реформи, а политическото говорене трябва да отстъпи на икономическата експертиза, коментира Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика пред държавното радио.


Шарков обясни, че актуализация на бюджета има всяка година, но никога още през февруари. Той допълни, че дълговете за чужди болници никога не се изплащат и това е само един от трайните бюджетни проблеми на Касата.
Това, че финансист управлява здравеопазването, е добре, защото разбира финансовите процеси, но едно е да изчисляваш финансово нещата, а друго е да си политик.

Министерство на здравеопазването иска сериозна икономическа сила и здрава ръка, но изисква и съответното политическо говорене. Проблемът в случая е, че министерството бива заливано непрекъснато със скандали като така наречения "мораториум за иновативни медикаменти" преди Нова година, а сега започнаха болниците една по една да протестират.

Проблемите са генерирани в годините, просто в момента като подводни мини избухват неща, които са зарити преди две-три години, тоест проблеми, които са назрявали и не са били решавани, в момента започват бавно да изплуват на преден план.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама