БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Папандреу: Бургас-Александруполис обслужва руски интереси

10 4844 11.09.2009
Папандреу: Бургас-Александруполис обслужва руски интереси

Георгиос Папандреу открито нападна кабинета заради тристранното междудържавно споразумение за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис", пише гръцкият вестник "Елевтеротипия".



Според лидерът на гръцките социалисти споразумението обслужва интересите само на руската страна. Това дава да се разбере, че е възможно да има предоговаряне на условията, ако ПАСОК вземе властта.

По този повод министърът на външните работи на Гърция Дора Бакояни обвини Папандреу, че с изказванията си е хвърлил сянка върху двустранните гръцко-руски отношения.

Папандреу пое отговорността, че Гърция ще гарантира интересите си както при изграждането, така и при функционирането на петролопровода. Той заяви, че ще гарантира екологичните параметри по суша и вода и че всяко споразумение, което ПАСОК сключи, ще бъде след консултации и диалог с местната общественост.

Анализатори коментират, че настойчивостта на лидера на ПАСОК по отношение на екологичните параметри на проекта и средствата за изграждане на тръбата са ясен сигнал за предстоящо ново забавяне на реализацията на проекта, тъй като гръцкият парламент все още не е ратифицирал споразумението за околната среда и за изграждането на тръбата.

Вестникът припомня, че подобни поводи, свързани с околната среда, вече са били повдигнати от българското правителство, което косвено говори за желанието и на София да бъде придвижен конкурентният проект "Набуко", който е от интерес на САЩ.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама