НОВИНИ


Поискаха 30 г. затвор за бившата президентка на Южна Корея

6 4401 27.02.2018
Поискаха 30 г. затвор за бившата президентка на Южна Корея
Пак Гън Хе

Южнокорейската прокуратура поиска днес присъда от 30 години затвор за бившата президентка Пак Гън Хе по обвинения във взимане на подкупи, злоупотреба с власт и други престъпления, предадоха световните агенции.


Асошиейтед прес отбелязва, че знаковият процес за корупция е белязал зашеметяващото изпадане в немилост на първата жена, заемала най-високия държавен пост в историята на Южна Корея.

Очаква се Сеулският централен районен съд да оповести по-късно днес датата, на която ще произнесе присъдата срещу бившата президентка, отстранена от поста от Конституционния съд и арестувана през март миналата година. Ако Пак бъде призната за виновна, тя ще стане третият южнокорейски президент, осъден за престъпления. Досегашните двама са бивши генерали, въвлечени в преврата от 1979 г. и избиване на цивилни година по-късно.

Пак Гън Хе не присъства на днешното съдебно заседание.

Бившата южнокорейска президентка бе въвлечена в грандиозен скандал, след като през 2016 г. стана ясно, че е дала на своята близка приятелка и довереница Чхуе Сун Сил прекалено голям достъп до държавните дела, въпреки тя не е заемала никакъв официален пост. Чхуе използвала това положение за получаване на лични облаги, включително чрез изнудване и взимане на подкупи.  

Скандалът предизвика масови протести с искане за оставката на Пак и през декември 2016 г. южнокорейският парламент гласува за нейното отстраняване от президентския пост - решение, потвърдено от Конституционния съд през март 2017 г.

По-рано този месец Чхуе бе осъдена на 20 години затвор.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама