НОВИНИ


Нова мода: пренасяш дрога – връщаш кредит

7 8597 13.09.2009
Нова мода: пренасяш дрога – връщаш кредит

Нова мода се забелязва от началото на кризата в някои райони на България: пренасяш дрога, за да си покриеш заемите. Закъсали длъжници на банките се захващат с опасни дейности, за да си обслужват кредитите към финансовите институции.



Все по-често полицията се натъква на подобни случаи в различни селища на страната. В Гоце Делчев, например, в последно време 10-12 души са били спипани да пренасят наркотици и са дадени на съд. Това са хора без криминално минало, които за първи път си имат работа с полиция и следствие, съобщиха за Frognews.bg юристи. Подобно било положението и в Петрич, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Драгоман и др. Дрогата най-често е откривана в най-обикновени пазарски чанти или ранички.

Най-често закъсали българи се хващали да пренесат „багаж” за близки в Гърция, Турция или други европейски страни. Пътували с автобуси и влак.

В поминък пък се превърнало и отглеждането на канабис. Вече никой не се изненадва от баби и дядовци, които си помагат с нещо към пенсийката, отглеждайки „случайни” култури. Оказва се, че в повечето случаи те са принудени да правят това заради децата си, които имат финансови затруднения.

Друг способ е да направиш услуга като закараш кола на познат до определено място. Става дума за автомобили, които уж са на ремонт в сервиз и услугата се състои в това да я откараш на посочено лице. Нищо работа, но превозвачът не знае, че в колата има тайници за дрога. Хванат ли го – изгаря. Нерядко на тази въдица се хващали и студенти.

Бивши военни и полицаи пък си докарват странични доходи като охраняват превози от граница до граница. Запасните чинове са предпочитани, защото са дисциплинирани, пазят тайна и знаят правилата за транспортиране. Използват ги най-често за придружаване на контрабандни цигари и алкохол. Някои от тях са включени дори в международен трафик. Докарват си по 4-5 хиляди евро на месец. В Испания и Италия вече няколко пъти са залавяни наши ексвоенни и експолицаи, осъществяващи нелегален трафик. Някои от тях се оказали дори членове на международни полицейски организации и синдикати.

В Пловдив, София, Бургас и други градове пък финансови фирми, които отпускат заеми с високи лихви принуждават длъжниците да пътуват дори в далечни страни със самолет. Обясняват им че трябва да пренесат някакви ценни лекарства или документи. Във Флорида, САЩ, вече са осъдени двама софиянци, които извършвали подобни „услуги”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама