НОВИНИ


Адвокатите на Цв. Василев искат процеса за КТБ да бъде спрян, настояват за ново разследване

0 5418 28.02.2018
Адвокатите на Цв. Василев искат процеса за КТБ да бъде спрян, настояват за  ново разследване
Защитниците на подсъдимите БГНЕС

Адвокатите на банкера Цветан Василев поискаха на днешното съдебно заседание процесът за КТБ да бъде спрян. Те настояват по случая да се направи ново обективно и задълбочено разследване. По-късно през деня ще стане ясно дали съдебният състав ще се съгласи с искането на защитата или пък ще го отхвърли.


Същото желание изрази в писмо до съда и самият Цветан Василев. Той настоява да има дело, което да не е за организирана престъпна група, а да се отнася до подготовката и организирането на погрома на банката. Посочи още, че виновните лица са ясни, тъй като са упоменати в делото „Магнитски”.

Защитникът на главната счетоводителка на КТБ Мария Димова заяви, че следователите, които са я разпитали трябва да си направят отвод. В тази връзка той обърна внимание на един сигнал на „Протестна мрежа”, в който се изнасят факти срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Следователите и прокурорите от СГП са обърнали внимание само на сигнала срещу Василев, но не и на информацията, която касае Пеевски и Бареков. В сигнала е посочено, че Бареков е взел 9 млн. лв. Защитникът заговори и за фалшифициране на подписи.

По думите му Димова не е давала пари на Цветан Василев, както твърди обвинението. За това той поиска да се направи допълнителна експертиза. Твърди се, че фалшивият подпис е сложен от Теодора Танева, която е свидетел на прокуратурата. Освен това стана ясно, че част от подсъдимите все още са с мярка „подписка”. Настояването им е тя да бъде отменена.

"Истината не е в кориците на делото. Затова трябва да се спре настоящото производство. Прекратяването на производството срещу изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев накърнява правата на всички подсъдими. Това опорочава и самото досъдебно производство. Когато не излиза обвинението, намират свидетел, който да го подкрепи", заяви от своя страна адвокат Христо Ботев.

 

От днешното заседание стана ясно, че има издадено постановление за прекратяване спрямо Орлин Русев от 18 февруари 2016 година.  В същия ден, 18 февруари, в 10:05 мин. Орлин Русев вече е разпитан в качеството си на свидетел. Адвокатът на Александър Панталеев поясни, че:

“ Значи, ако в един период приемем, че Прокуратурата е започнала да функционира към 8:30, в този период до 10:05 вече е издадено постановление  - и в 10:05 мин. той се разпитва като свидетел. Правомощията на Прокурора са строго регламентирани в НПК.  Да не говорим, че изключването на едно лице от цялата тази дейност влияе пряко върху процесуалната съдба на другите лица. Подобни двойни действия са в противоречие с декларирания стремеж за обективно изясняване на този случай и компрометират идеята за правосъдие”.

 

Защитниците изтъкнаха още, че от обвинителния акт не става ясно за какво са обвинени техните клиенти. След като прокуратурата твърди, че са част от организирана престъпна група, трябва да обясни как точно тя е функционирала.

 

За да има време държавното обвинение да отговори на критиките на защитниците, делото продължава на 27 март.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама