ПОЛИТИКА


Национализация? Вижте „Топлофикация“ и БДЖ

11 8911 01.03.2018
Национализация? Вижте „Топлофикация“ и БДЖ

И ревнаха управляващи и опозиция в един глас – „национализация“, „държавата да се намеси“, „да си върнем енергетиката“…


Кръвните парламентарни и политически врагове винаги са се обединявали от едно нещо – далаверата. Явно фиаското с покупката на ЧЕЗ от Гинка Върбакова, което повече прилича на реалити шоу, отколкото на сделка за стотици милиони, отвори възможност за далавера. А може би поначало това е била целта му?

 

Далаверата е очевидна – в общественото пространство упорито се налага тезата, че държавата трябва да изкупи с публични ресурси едно от трите електроразпределителни дружества, които оперират в България. Премиерът Бойко Борисов дори стигна по-далече и по време на извънредния си брифинг попита „Защо говорим за акции само на едното? А останалите две?“.

 

И докато тази еретична мисъл от главата на уж дясното правителство се лееше в национален ефир, оказа се че няма кой да каже нито дума против нея. Опозиция в лицето на БСП и ДПС практически няма, особено по този въпрос. Извънпарламентарната опозиция пък се докара дотам, че никой да не обръща внимание на думите й.

 

Колкото до коалиционните партньори от Обединени патриоти – те отдавна мечтаят за повече държава навсякъде, макар единият да се подсмихва на въпроса има ли пари държавата да участва в такава сделка, а другият да бълнува за трилиони златни залежи, изнесени от България. Когато чуете национализация, което е достатъчно стряскащ термин, се сетете, че този експертен потенциал ще управлява ключов елемент от енергетиката ни.

 

И ако това не ви е достатъчно като аргумент, нека погледнем примерите за това колко добри стопани са държавните или общински чиновници. „Топлофикация-София“ е прекрасен показателен пример в това отношение. През 2016 г. дружеството е на загуба от 41 млн. лв. И това е добра новина! Защото през 2015 г. загубата е 60 млн. лв., а през 2014 г. 85 млн. лв. Дори за 2017 г. дружеството обяви, че планира загуба от 35 млн. лв. Дали амбициозната цел се е оказала постижима, предстои да разберем.

 

Отново държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" пък реализира загуби от над 90 млн. лв. за 2016 г., като ги увеличава спрямо предходните години.

 

Подобно е положението и с БДЖ, където годишните загуби на компанията се изчисляват в десетки милиони, а държавата продължава просто да излива нашите данъци в губещия холдинг.

 

За сметка на това печалбата на ЧЕЗ за 2016 г. е 27 млн. лв., на ЕВН 62 млн. лв., а на „Енерго-про продажби“ и „Енерго про – мрежи“ съответно 31.6 млн. лв. и 47.5 млн. лв. Можем да се обзаложим за колко време тази тенденция ще бъде обърната, ако попаднат в държавни ръце, но всички ще бъдем губещи от този облог.

 

Но дори да приемем абсурдната теза, че Сидеров, Борисов и Каракачанов ще са по-добри стопани на електроразпределителните дружества от досегашните такива, какво е посланието, което изпращаме към чуждестранните инвеститори, които са жизненоважни за оцеляването на икономиката ни, особено ако притокът на европейски пари намалее или спре с новата бюджетна рамка на Европейския съюз след 2020 г.? Едва ли ще се зарадват на „дясно правителство“, което така милее по национализацията.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама