БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Проф. В. Димитров: КЕВР е беззъб регулатор заради проваления Закон за енергетиката

5 7339 02.03.2018
Проф. В. Димитров: КЕВР е беззъб регулатор заради проваления Закон за енергетиката
Проф. Валери Димитров

„Драмата, която се разиграва, е резултат от провала в Закона за енергетиката. Това е един провален закон с огромни дефекти. Той не е въвел разрешителен режим за придобиване на дялово участие. Съответно КЕВР е един беззъб регулатор, който не може да контролира акционерите в ЕРП-тата”.


Това заяви проф. Валери Димитров от Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание.

По думите му държавата трябва незабавно да измени Закона за енергетиката и да се въведе разрешителен режим за придобиване на дялово участие в енергийни дружества. КЕВР да разрешава придобиването, което да се приложи и по висящия казус с ЧЕЗ.

„Докато няма сделка, нашите институции реално нямат основание да се самосезират по сделката за ЧЕЗ. Както банковото дело, така и енергетиката са особени дейности, поради което се регулират от няколко закона. В този смисъл законът дава достатъчно основание на регулатора да контролира всички дейности и има много мощен инструмент да отнеме лиценз. Но това става след, а не преди”, на мнение е енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„КЕВР няма надзорната и разрешителна власт, която имат БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН) и това е огромният проблем. Ето защо е беззъб регулатор. Законът не въвежда този разрешителен режим и за мен това е нормативен провал. Резултатът от това е, че сега държавата трябва да купува едва ли не дялово участие, за да контролира нещата”, коментира още проф. Валери Димитров.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама