АРТ ДЖУНГЛА


Отиде си и бате Николай, затвори „Сладкарница Захарно петле”

3 9972 06.03.2018
Отиде си и бате Николай, затвори „Сладкарница Захарно петле”

Дни след като ни напусна актрисата Мариана Аламанчева, известна като кака Мариана от любимото на поколения подрастващи детско предаване „Сладкарница Захарно петле”, днес дойде черната вест, че Земния свят е напуснал и бате Николай – Николай Николаев, другият главен герой в предаването.


Така траурът погълна прекрасната „Сладкарница Захарно петле”, дала безброй надежди и накарала хиляди деца да мечтаят, да се смеят, да искат добри и благородни неща в живота си.

Има нещо кармично във връзката между бате Николай и кака Мариана – приживе и в смъртта. Преди да напуснат живота, двамата бяха най-добри приятели близо пет десетилетия, по собствените им признания. И двамата дарители на надежда загубиха своите деца Надя и Зори. Но продължиха да се подкрепят и да работят за малките си зрители. Само те си знаят как се живее с такава мъка по непрежалимите си рожби.

В една от последните си изяви пред медиите, бате Николай разказваше, че Мариана му казвала:
„Николай, не ми се живее, детето ми го няма, казваше ми тя. Аз, който току-що бях изгубил по подобен начин и моето Наде (дъщерята на Николай Николаев се самоуби – б.а.), й казвах: „Мариана, трябва да победиш мъката, трябва да правим нещо добро за децата в тяхно име. Ела в моята клиника по смехотерапия. Да спасяваме деца! Тогава няма да ни боли толкова!“ Но тя просто се е предала. Моята светла и слънчева Мариана! Кака Мариана. Защо се предаде, мила Мариана? Осиротях... Няма я сестра ми...“.

Преди това той коментираше нарастващата детска агресия така:
"Неврозата ражда най-тежкото и нелечимо заболяване - депресията. До края на живота си ще работя за децата на България. Здравите деца на България са по-болни от болните, защото са преяли с компютърни игри, гнусна храна и фалшив морал. Хората са депресирани, а депресията е по-страшна от СПИН. Моята цел е лечението на душата. Това е проблем №1 в България".

Бате Николай се родил преди 77 години в крайдунавското малко градче Силистра, но доживя сетните си дни в софийското село Вакарел във 180-годишна къща, която шеговито наричаще „потомствен дворец”.

На два пъти – миналата и поминалата година анонимни изверги го нападаха в гръб, пребиваха и ограбваха. Дори тогава той не намрази човешкият род, а разказваше с тъга и безпомощност за сполетелите го беди.

Доброто пламъче в очите му не помръкна и след зверската катастрофа, която преживя през 2017 г. „Видях тунела, но бялата светлина беше много високо. Господ реши пак да ме смъкне долу“, разкри актьорът усещанията си за пребиваването в състояние на кома.

Преди да бъде пенсиониран доброзорлем, той играеше на сцената на Народния театър „Иван Вазов”, а от изявите му в киното ще бъде запомнен с ролята на Джани Леопарди в "Оркестър без име".

Талантът на Бате Николай за пръв път е забелязан в ролята му на клоун и илюзионист в цирка. Малките пациенти на института за спешна помощ "Пирогов" пък ще го запомнят като "професор Коко" от "Клиниката по смехотерапия". През 2015 г. бе удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век" за принос към изкуството.

Той от години е с разклатено здраве, страдаше и от тежко онкологично заболяване. Приживе се шегуваше, че Ванга му пророкувала, че ще умре след 80-ата си годишнина. "Много ми се виждат годините. Какво ли не преживях. Роден съм в театъра. Майка ми е получила родилни болки и драматургът ме е изродил. Надявам се един ден и в театъра да си отида - ей така на представление примерно", коментира пак в свое интервю Бате Николай.

За съжаление не дочака да се сбъдне пророкуването на Ванга. Но живя под девиза на любимия си Чарли Чаплин: “Моята болка може да бъде причината за нечий смях, но не искам никога моят смях да бъде причина за нечия болка.”

Аделина Делийска
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама