АКТУАЛНО


„Хосподарски новини” коментира скандална клауза в сделката за ЧЕЗ

4 11256 07.03.2018
„Хосподарски новини” коментира скандална клауза в сделката за ЧЕЗ
БГНЕС

В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на „Инерком” има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, съобщава „Хосподарски новини”, цитирайки източник от ръководството на чешката компания.


Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне близо 600 млн. еврo. Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София.

„Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим”, посочва чешката медия.

Според медията в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант – да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд.

В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо.

При най-доброто за ЧЕЗ развитие на събитията, компанията може да спечели от продажбата на бизнеса си в България над половин милиард евро.

Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото се твърдеше, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с „Инерком България”, категорично отрече да е правил такова нещо.

„Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство”, посочи Ланда.

В момента собственикът на „Инерком” Гинка Върбакова е в Чехия, за да преговаря българската държава да закупи дял в „ЧЕЗ България”.

Вчера са били обсъдени детайли по вече сключения договор и документите, необходими по процедура за Комисията за защита на конкуренцията. Представена е била и заявката на българското правителство да влезе в сделката, за да придобие контролен дял.

На този етап няма индикации склонна ли е чешката компания да позволи участие на българската държава, или не.

По неофициална информация разговорите ще са сложни, предвид арбитражното дело за няколкостотин милиона евро, което ЧЕЗ води срещу България.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама