ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 16 септември

0 4254 15.09.2009
Пресата на 16 септември

Вестниците пишат за новата елитна антимафия, която ще бори престъпността; за това, че кабинетът пита съда защо има амнистия за всеки министър до 2008 г; че граждани ще могат да пишат до ДАНС.



Кабинетът пита съда защо има амнистия за всеки министър до 2008 г.,пише 24 часа.

Кабинетът ще попита Конституционния съд защо има амнистия на всички министри до 1 юли 2008 г.
Законът за амнистията, приет от предишния парламент, доведе не само до освобождаването на около 400 затворници, но и до прекратяване на дела за небрежна безстопанственост. Според закона за амнистията не могат да бъдат съдени лица, които са извършили непредпазливи престъпления до 1 юли 2008 г. и за които се предвижда затвор до 5 г. В тази категория попада и текстът от Наказателния кодекс за непредпазливата безстопанственост (чл.219), тъй като се наказва със затвор до 3 г. Юристи обясниха, че нито поправка в закона, нито отмяната му от Конституционния съд ще промени нещата. Никой не може да бъда разследван или съден за нещо, за което вече е амнистиран.

57 мерки на ГЕРБ за 150 000 работни места, оповестява 24 часа.


57 конкретни икономически мерки за следващите 9 месеца представи кабинетът на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта им е запазване на работните места и разкриване на 150 000 нови. Очаква се в резултат да намалеят ограниченията и бюрократичните пречки за развитието на бизнеса и да се стимулират чуждите инвестиции. Акцент са реформите в образованието и здравеопазването, които да създадат условия за реализиране на българите в страната. Стратегическа цел на правителството е и изграждането на пътна и социална инфраструктура, както равномерно развитие на всички райони в страната. Стремежът на кабинета ще е също модернизиране на селското стопанство по посока на екологичното земеделие и развитие на културния туризъм.

КНСБ недоволна от антикризисната програма, твърди Дума.

Ръководството на КНСБ изразява неудовлетвореността си от неприемането на предложените от синдиката мерки за защита на доходите и покупателната способност на наемните работници и техните семейства и безработните. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). В свое становище ръководството на конфедерацията изтъква, че мерките са частични, без необходимата пълнота и дълбочина, и не могат да се считат за национална антикризисна програма. От КНСБ посочват необходимостта от разработване и приемане на правителствена управленска програма за целия мандат, която да съдържа антикризисна програма. Членовете на НСТС са постигнали съгласие по необходимостта от правителствени действия за ограничаване възможностите на финансовите институции едностранно да променят условията по предоставени кредити. Това научи БТА от икономическия експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова. На заседанието са били обсъдени антикризисни (стабилизационни) мерки в специално създадената работна група към НСТС. Бил е постигнат консенсус по предложението за съкращаване срока за възстановяване на ДДС, улесняване на административното обслужване; намаляване на регулаторните режими; усъвършенстване управлението на средствата от еврофондовете и др.

Нова елитна антимафия ще бори престъпността, описва Новинар.

Ако новите спецекипи от прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и ДАНС се справят с организираната престъпност и корупцията, има възможност те да се обособят в отделна служба. Това прогнозира главният прокурор Борис Велчев пред „Новинар”. Необходимо е регламентиране на новата спецслужба чрез закон, обясни Велчев. Той разкри, че антимафиотите ще работят само по дела, свързани с тежката организирана престъпност и корупцията. Екипите, които ще се състоят от най-кадърните кадри, ще заработят от първи октомври. Целта е екипите да бъдат постоянни, да могат да виждат връзките между отделните дела, намерението ни е да ги направим стабилни и независими от своите преки ръководители, каза Борис Велчев. Ако тази практика се окаже успешна, може да се търси законово уреждане за преминаването им в отделна служба.

Барозу обеща финансов регулатор в ЕС, четем в Дневник.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обеща до три години да бъде създаден европейски финансов регулатор, а в
най-скоро време да бъдат преразгледани правилата за финансов надзор в ЕС. Ангажиментът, поет
пред евродепутатите в Страсбург, е част от сделката с либералите в Европейския парламент срещу подкрепата им за негов втори петгодишен мандат. Гласуването е в сряда по обед и се очаква Барозу да спечели. В програмата му е заложена и реформа на европейския бюджет, а след 2014 г. пренасочване на ресурси от общата земеделска политика към иновации и зелени технологии. Барозу обяви и първите промени, които ще направи в бъдещата комисия. Ще има нови ресори – на основните свободи, на имиграцията, на борбата с климатичните промени и на добросъседството, който ще замести разширяването.

Граждани ще могат да пишат до ДАНС, уведомява Дневен Труд.

ДАНС ще може да приема жалби, сигнали, молби и т.н. от граждани, когато те имат отношение към работата на родното ФБР. Какво да се прави с тези сигнали, ще се реши с наредба на председателя на агенцията, а подалите сигнали ще получават информация за резултата от проверките. Това е една от поправките в закона за ДАНС, подготвени от ГЕРБ, научи “Труд”. Законопроектът, изготвен по заповед на премиера Бойко Борисов от експерти в МВР и ДАНС, се очаква да бъде внесен в парламента след решение на Министерския съвет. Както се заканват отдавна, от ГЕРБ предлагат сериозно прекрояване на агенцията, за да няма дублиращи функции с МВР. Според проекта тя вече ще се занимава предимно с контраразузнаване

Искат топла вода и сапун в училище, информира Дневен Труд.

Във всички училища трябва да има топла вода в тоалетните, сапун и сухи салфетки. Това разпореди вчера здравното министерство и обяви, че санитарните инспектори тръгват на проверки. В една пета от училищата няма топла вода, а за препарати никой не мислел. Причината не е, че нямало условия, а защото или се крадяло, или се икономисвало.
Инспекторите ще учат децата в часовете на класния ръководител колко е важно да се мият ръцете. Целта е да се предпазят учениците от вирусни инфекции, свинския и наближаващия сезонен грип.

3000 лв. за квадрат земя край метрото, съобщава Монитор.

До 3000 лв. на квадратен метър искат столичани за отчуждаване на терените, на които ще се строи метрото. Това каза вчера главният архитект Петър Диков на заседание на финансовата комисия на "Московска 33". Той обясни, че заради кризата нагли собственици настоявали да продадат терена си на кметството на десетократно по-високи от реалните цени. Фирмата оценител надувала стойността с мотива, че скоро там ще минава подземна железница. Както "Монитор" писа, в края на 2008 г. общината трябваше да плати близо 1 млн. лева само за 129 кв. м., където са стълбищата на метростанцията в "Младост" 1. Изготвят се предложения за законови промени, за да се ограничат злоупотребите при отчуждаването, съобщиха от общината. Единен критерий, по който да се определя стойността на имота, изготвят експертите от дирекция архитектура и градоустройство. В момента оценителните фирми дори използвали обяви в интернет, за да покажат колко вървят земите в района. Така обаче имало възможности да се спекулира с публикуване на фиктивни обяви с раздути цени.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама