ХРАНА И ВИНО


Време е за циганки

0 10388 17.09.2009
Време е за циганки

Циганките са всъщност малките паламудчета, които излизат наесен за радост на рибарите.



За несведущите паламудът е риба, която външно наподобява скумрията. Първата му гръбна перка обаче е много по-дълга. Гърбът е синкав с тъмни успоредни ивици, а коремът-сивкав. Устата е голяма с остри конически зъби. На дължина достига до 85 см, а на тегло - до 7 кг.

Паламудът е топлолюбива морска риба. Зимата прекарва в Мраморно море, а на пролет навлиза в Черно море. Хищник е, преследва стадата на хамсията, цацата, скумрията, сафрида и др. Храни се усилено и бързо нараства. В края на първото лято малките имат вече дължина 40--44 см. Те се наричат циганки и се ловят наесен по морето.

Опитните рибари твърдят, че паламудът отварял стогодишна рана. С циганките обаче положението не е същото - може да се хапват изобилно, разбира се полети с добре изстудено бяло вино. Няма нищо по-хубаво от циганка на фурна. Лесно е:

Изчистете 1 циганка, измийте я и я сложете да кисне една нощ в разреден с вода оцет, към който сте прибавили 1 дафинов лист, 1 глава лук, нарязана на филии, 1 морков, нарязан на колелца, малко магданоз и сол. Отцедете и поставете в тавичка. Полейте с 4-5 лъжици олио и го опечете в умерено силна фурна.

Ако пък ви мързи да приготвяте надълго и нашироко - поставяйте на скарата и печете директно. Все пак добре е да се знае, че на циганката й отива повече да е пържена, защото сама по себе си е суха риба и така става по-вкусна.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама