ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 17 септември

0 4043 16.09.2009
Пресата на 17 септември

Вестниците пишат за управленска програма до седмици; за това, че ще работим, докато умрем; че ако псуваш лекар, оставаш без лечение.



Два часа разпитват бивш министър за злоупотреби, съобщава Дневен Труд.

Бившият здравен министър Евгений Желев бе разпитван два часа заради злоупотребите в онкологията в София. “Д-р Евгений Желев беше разпитан като свидетел за нарушенията в клиниката, заради които бе обвинена бившата шефка на онкоболницата Петранка Троянова. Той много ни помогна за разкриването на злоупотребите”, заяви прокурор Пламен Панайотов. Обвинителят добави, че ще бъдат разпитани още шефът на здравната каса Румяна Тодорова, ексминистър Радослав Гайдарски и всички длъжностни лица, които имат връзка със случая. Разследващите проверяват 33 договора за обществена поръчка за над 5 млн. лв. Анализирало се и счетоводството на клиниката и принуждаването на пациенти да избират лекарски екип срещу 700 и 1400 лв.

Обещаха управленска програма до седмици, пише Дума.

Вчера правителството обяви 82 краткосрочни антикризисни мерки за стабилизация на българската икономика. Най-важната от тях е балансираният бюджет за 2009 г. според финансовия министър Симеон Дянков. Това ще бъде добър знак за световните инвеститори и финансовият ресурс, който влиза в България. В пакета са включени и одобрените от Националния съвет за тристранно сътрудничество 32 мерки - две трети от всички предложения на синдикатите и работодателските организации според социалния министър Тотю Младенов.
За седмица мерките остават "отворени" за предложения от представителите на парламентарните групи, за да бъдат приети от правителството на следващото му заседание.
150 хиляди работни места могат да бъдат разкрити през следващата година чрез предприетите от правителството активни мерки на пазара на труда, обеща социалният министър Тотю Младенов. Държавата се стреми да ограничи безработицата чрез механизмите на еврофондовете и намаляването на осигурителната тежест.
Краткосрочните мерки обхващат 9-месечен период. За времето след това има разработени мерки, които ще залегнат в управленската програма на кабинета. Ще очакваме поредната програма след няколко седмици според обещанията на правителството.

БДЖ си внесли вагони, произведени през 1963 г.?, пита Дневен Труд.

На грандиозни злоупотреби са се натъкнали магистрати при разследването на сделката между БДЖ и швейцарската фирма “Арвекс” за закупуване на 30 рециклирани спални вагона. Според официалните документи за сключения през 2008 г. договор вагоните били произведени 1992 г., но прокурорите установили, че те са излезли от завода през 1972 г. Преди дни бивши служители на железниците сезирали прокуратурата, че някои от вагоните са били произведени в далечната 1963 г. До момента “Арвекс” е доставила 12 ремонтирани вагона. Останалите се ремонтират в завода на БДЖ в град Септември.

Осигурителните прагове за 2010 г. замръзват, известява Дневник.

Заради икономическата криза ръстът на минималните осигурителни прагове през 2010 г. ще е доста по-скромен на фона на значителното им увеличаване през последните години, а в много браншове те ще бъдат замразени. Това означава, че минималните заплати ще останат каквито са или ще бъдат повишени съвсем малко. В металургията, машиностроенето, химията и строителството праговете няма да се променят. Производителите на консерви и безалкохолни напитки също настояват минималните доходи, върху които внасят социални осигуровки, да останат същите и догодина. Мотивите им са, че ако това не се случи, заради спада в поръчките ще се принудят да съкращават работници или да намалят заплатите им.

Симеон Дянков: За 9 месеца, ако си свършим работата, ще излезнем от кризата, цитира 24 часа.

“В тези 9 месеца, които започват от началото на правителството, ако си свършим работата, ще започнем да излизаме от кризата. Това е април-май 2010 г.”, това заявява в интервю за 24 часа. 80-те мерки на програмата на кабинета посочват какво да се направи до излизане от кризата. “Ако за тези 9 месеца си свършим работата, очаквам, че оттам насетне няма да сме в антикризисна програма, а в управленска. Тя също се пише и ще казва оттам нататък какво правим”, казва още министър Дянков. Големите нови теми в антикризисната програма са мерките за подобряване на бизнес средата, кои проекти ще се реализират в екологията и инфраструктурата и как ще помогнат на пазара на труда. “Ако си свършим работата с всичките тези мерки, би трябвало да видим сигнали, че икономиката ще върви нагоре”, убеден е финансовият министър.

Работим, докато умрем, констатира 24 часа.

Ще се трудим до гроб, защото пенсионната възраст ще се вдигне. Първата стъпка е изравняването на пенсионната възраст на жените и мъжете, съобщи социалният зам.-министър Христина Митрева. На конференция за предизвикателствата в социалното осигуряване, организирана от Икономическия и социалне съвет, тя заяви, че натиск за вдигане на възрастта имало от ЕС, а демографската криза правело вдигането неизбежно. Митрева уточни, че конкретни дебати по темата още не са започнали, но в Европа работели до 68 години. В България мъжете живеят средно до 69 години, а жените до 76, сочат данни на НСИ.

Псуваш лекар, оставаш без лечение, предупреждава Новинар.

Всеки лекар, обиден от дума, жест или действие на пациента, да може да отказва лечение или преглед. Това предвиждат текстове в проектозакон за правата на пациента, внесен в деловодството на парламента от Ваньо Шарков от Синята коалиция. Разпоредбите на проектозакона могат да бъдат приложени само ако на разправията между лекар и пациент присъства и свидетел. Синият избраник обясни пред „Новинар”, че подобна практика вече действа в Унгария. Народният представител смята, че трябва да се забрани със закон влизането в болници на пияни пациенти или такива, които носят оръжие. Солени глоби може да се налагат на всички знахари, които нямат необходимата медицинска квалификация, но въпреки това обещават на болни хора излекуване с нестандартни методи. В проекта е предвидена санкция от 15 000 до 20 000 лв. за такива нарушения, а при повторната им констатация – от 20 000 лв. до 30 000 лв.

Няма какво да се разбираме със Станишев, казва в интервю за 24 часа Георги Кадиев.

- Ако я нямаше възможността вие да сте кандидатът на БСП за кмет на София, щяхте ли да сте кандидат за лидер на партията, г-н Кадиев?

- Трудно ми е да кажа в този момент. Смятам себе си за по-технократски настроен и е хубаво, че я има опцията за кмет. Ако я нямаше и говорим по принцип - да, може би бих бил един от вариантите. В никакъв случай обаче нито ми е мечта, нито се усещам в свои води в тази материя. Предпочитам малко по-извънпартийната материя.
- Станишев обаче ви заподозря, че покрай номинацията всъщност водите вътрешнопартийна кампания. И бе за друг тип кандидатура. Какво недоизказано има между вас, защо са тези взаимни нападки?
- Ако той имаше подозрения към мен, можеше посто да ме пита “Кандидат ли си за председател, или не?”. Това, че според мен се опитва да си реши вътрешнопартиен проблем чрез изборите за София, т.е. елиминирайки един или друг потенциален конкурент, за мен е грешка, защото води до вътрешно брожение. Пък в крайна сметка дори и да бях кандидат за лидер на БСП, нищо лошо - колкото по-силна конкуренция, толкова по-добре за този, който е избран. Не мога да уважавам лидери, които отиват само на предварително спечелени победи. Хубаво е да се печели трудно.
А посланието му за “широкомащабна кандидатура” е политически грешно. Какво съобщаваш с него - че в БСП няма достатъчно качествени хора, затова търсим навън? В такава ситуация посланието трябва да е обратното, да се опиташ да консолидираш партията на базата на качествена нейна кандидатура. Явно имаме коренно различие в разбиранията си. Освен това какво означава широкомащабна? Да си женен три пъти или да си сменил пет партии?

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама