НОВИНИ


Р. Гълъбинов за Фрог: Оборудването за АЕЦ ”Белене” може да се монтира при АЕЦ ”Козлодуй”

4 8901 15.03.2018
Р. Гълъбинов за Фрог: Оборудването за АЕЦ ”Белене” може да се монтира при АЕЦ ”Козлодуй”

Има вариант, при който произведеното оборудване за АЕЦ ”Белене” да бъде монтирано на площадка на АЕЦ ”Козлодуй”. Това заяви пред Фрогнюз финансистът Румен Гълъбинов.


Така би могло да има и международен интерес, а вероятно е и ЕК да има положително отношение към изграждането на нов блок на АЕЦ "Козлодуй", вместо нова АЕЦ. Това е и възможност за заместващ резерв от мощности с възможност за корпоративно финансиране през облигационен заем на самата АЕЦ "Козлодуй". Стратегията за развитието на енергетиката в България до 2030 година не изключва подобно решение.

Разбира се, нов блок в Козлодуй трябва да се съгласува с ЕК, след като се направи анализ за цената на произвежданата електроенергия и начина на финансиране на проекта. Значително по-евтино за България би било да инсталира нов реактор на територията на действащата централа в Козлодуй, вместо да прави нова АЕЦ. А и технически е възкожно на площадка на АЕЦ "Козлодуй" да бъде построен блок с готовия реактор за АЕЦ "Белене".

В АЕЦ "Козлодуй" има вече изградена инфраструктура и има готови съоръженията за присъединяване, така че изграждането на нов блок на площадката на действащата електроцентрала е изгодна алтернатива.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама