НАРОДЕН ГЛАС


Пълен смях! След скандални разкритя на Фрог за ”Медицински одит”, затегнаха режима за влизане

2 8577 19.03.2018
Пълен смях! След скандални разкритя на Фрог за ”Медицински одит”, затегнаха режима за влизане

След поредицата от разкрития за незаконосъобразната дейност на ИА”Медицински одит” служители ни разкриха, че вместо да започне ревизия на потулените случаи на лекарски грешки и промяна в организацията на работа, единственото което се е случило е да се “затегне” пропусквателния режим на сградата на агенцията и многократно да се преиздадат правилата за извършване на проверки.


С усмивка ни споделиха, че вече малко хора знаят кои са последните и актуални правила, а в начина на работа нищо не се е променило. Различните форми на намеса продължават.

 

Редакцията на Фрог нюз разполага с последната версия на Инструкцията и Методиката за контролната дейност на агенцията. Вместо да отстранят пороците си, ръководството е утвърдило вътрешни правила “бетониращи” намесата на ръководството в работата на контрольорите. В чл 19, ал. 1 от Методични указания за осъществяване на контролната дейност е разписано условието проверяващите екипи да предоставят доклад до въздесъщия директор на агенцията.

 

В ал. 4 от същия текст става видно, че доклада не се входира и не се сканира в деловодството на агенцията докато изпълнителния директор “не се запознае” със съдържанието му. От приложение 19 към правилата е утвърден образец на същия този доклад, където изрично са посочени и “съгласуващите”, както следва – началник на отдел, директор на дирекция и заместник директор.

 

Впечатление правят и сроковете. Контрольорите следвало да изготвят доклада си едва в 5 дневен срок, а директора щял да запознава жалбоподателите чак след месец. Колко хубаво и удобно дълго време за “съгласуване” и “запознаване”.

Коментара на юристи е, че това е поредната форма на административна наглост и безхаберие. Подобна организация изцяло противоречи на Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ и Наредба 14 за контролната дейност на агенцията. От една страна подобни “съгласувания - намеси” могат да бъдат тълкувани като пороци във волята на контрольорите в агенцията.

 

От друга страна, доколкото изпълнителния директор действа като първонстанционен съд той по никакъв начин не следва да взема участие в контролното производство. Той би трябвало да слуша пренията между актосъставител и нарушител, а гореизложеното е основание да му се иска отвод като административнонаказващ орган. Подобни правомощия не съществуват нито в закона нито в наредбите регулиращи работата на агенцията.

 

Изтъкнаха ни обстоятелството, че по реда на ЗАНН работят множество и изключително сериозни институции – например Агенция “Митници”, Национална агенция за приходите /НАП/ и много други. Нито една институция не си позволява подобна порочна организация на дейността – още повече в контекста на множество “смачкани” преписки, включително и касаещи смъртни случаи.

 

Извода на юристите е, че в случая се касае за пълна липса на воля. Проблема вече не е административен или правен, а хората заемащи подобни отговорни позиции са проблема. Смятат, че това ръководство е в режим “обратно броене”, тъй като няма кой да ги търпи в този им вид в една правова държава. Преписките ще продължават да бъдат “мачкани”, а човешки съдби оставени на административния произвол на група самозбравили се “експерти”.

 

В много случаи не е ясно КОЙ си е наумил, че може ежедневно да погазва закона. Ако някоя институция все пак реши да се поинтересува кой е утвърдил  правилата в „Медицински одит“, веднага ще я насочим към шефката на агенцията Златица Петрова, със съгласуватели Татяна Иванова, Емил Велчовски и Александрина Гигова. Току-виж, може  и другите държавни ведомства да решат да вземат „челен“ пример от тях.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама