НОВИНИ


Спасителят на щъркели Сафет Халид стана герой на западните медии

10 8434 22.03.2018
Спасителят на щъркели Сафет Халид стана герой на западните медии
Сафет Халид

Сафет Халид от село Зарица стана герой в западните медии заради благородната му постъпка и спасяването на щъркели от измръзване. Репортажи за добрината на Халид направиха ”Франс прес” и ”Гардиън”, а впоследствие и не дотам известни европейски медии.


Под заглавие "Българи се втурват да спасяват колония стресирани и измръзнали щъркели" АФП разказва как Сафет увлече десетки негови сънародници да последват добрия му пример.

"Какво бихте направили, ако попаднете на множество стресирани щъркели, покрити с лед и налягали из заснежено поле? В България хората ги прибират у дома си, пише френската агенция

"Намерих пет замръзнали щъркела близо до пътя към селото онзи ден – разказва 53-годишният Сафет Халид пред чуждата медия. – Прибрах ги вкъщи, запалих печката, за да се стоплят и ги нахраних с риба."

Халид, служител по поддръжката на пътищата, предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи и други от региона също последваха примера му, вследствие на което повече от 40 птици бяха приютени в къщите, гаражите и плевните на хората.

Халид разкрива пред журналистите, че планира да задържи щъркелите в дома си още няколко дни – докато преминат силните ветрове, минусовите температури и снежните бури, а според прогнозата лошото време ще продължи до края на седмицата.

Спасителят на щъркелите от Зарица споделя, че вече е получил няколко клъввания по ръката, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му.

Медията отбелязва, че през 2016-а в България са били преброени почти 6 хил. обитаеми щъркелови гнезда, което е с около хиляда повече, отколкото са били преди десет години.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама