ЪNDERGROUND


Гинка от ЧЕЗ взима Митрополията за вечни времена, патриархът прибрал 150 бона депозит без фактура

30 24019 22.03.2018
Гинка от ЧЕЗ взима Митрополията за вечни времена,  патриархът прибрал 150 бона депозит без фактура
Гинка Върбакова има много поводи да е весела и засмяна

Кандидат-собственичката на ЧЕЗ Гинка Върбакова взима сградата на Митрополията в София за вечни времена. Това стана ясно от предварителния договор за наем, с който Фрог нюз разполага.


 Преди ден излезе информация в медиите, че фирмата на Гинка „Инерком“ е взела под наем Митрополията за 10 години срещу месечна такса от 15 000 лв. Нещата изглеждат, обаче така само на пръв поглед. Клауза в договора ясно подсказва, че не става дума за реален временен договор, а за прехвърляне на собственост.  В точка 10 от Договора е записано: „Срокът на договора/ите за наем е 10 години с клауза за автоматично продължаване още четири пъти по толкова.

 

Ако след изтичане на договорните срокове използването на вещта продължи със знанието и без противопоставяне на наемателя, договорът се счита продължен за неопределено време“. Юристи с опит коментираха пред Фрог, че в случая няма как да се обясни такава клауза, освен, че Гинка Въбракова, като представител на „Инерком“ се гласи да ползва апетитната сграда за вечни времена.

 

От документа става ясна и друга любопитна подробност. От нея излиза, че наемодателя, в лицето на патриарх Неофит е даден депозит в размер на 150 000 лв. „За така платения депозит не се издава фактура“, пише в Договора. Любопитно е как за подобна сума няма да се издаде документ, който да докаже, че плащането по тази скандална сделка е извършено.

 

По нея се коментира и цената, на която имотът е даден за ползване от „Инерком“. От споразумението става ясно, че за един квадратен метър площ, фирмата на Гинка Върбакова ще плаща по 16, 80 лв. с ДДС или 8,4 евро. Липсва клауза какво ще се случи, ако има промяна в курса на еврото към лева.

 

Вижте целия Договор:

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама