НОВИНИ


Двадесет и четири държави изгониха 117 дипломати на Русия

16 7519 27.03.2018
Двадесет и четири държави изгониха 117 дипломати на Русия

Двадесет и четири държави, включително САЩ и 17 страни от Европейския съюз, решиха да изгонят общо 117 руски дипломати като съгласувана ответна мярка на Запада - нещо, което не се е случвало и в Студената война.


"Никога досега толкова страни не са се обединявали, за да експулсират руски дипломати", каза днес Джонсън пред британския в. "Таймс". По-късно пред британския парламент, той приветства "безпрецедентния и твърд международен отговор на безотговорния акт на Русия".

"Смятам, че вчерашните събития може да се окажат повратен момент. Западният съюз взе решителни мерки, партньорите на Обединеното кралство се обединиха срещу безотговорната амбиция на Кремъл", добави министърът.

С експулсирането на 23-ма руски дипломати от Великобритания (на което Москва реагира, като изгони британски дипломати), бе нанесен нов тежък удар на руските разузнавателни служби, на които ще са нужни години да се възстановят, отбеляза Джонсън.

 НАТО реши днес да изгони седем руски дипломати, акредитирани към алианса, съобщи междувременно генералният секретар Йенс Столтенберг.

На трима руски дипломати, които са очаквали одобрение, акредитации няма да бъдат предоставени. Числеността на руската мисия в НАТО се намалява с 10 души - от 30 на 20 служители.

Русия подцени единството на съюзниците, Москва не вярваше в решимостта ни да прилагаме икономическите санкции, коментира Столтенберг. Даваме ясно послание, че поведението на Русия има цена. С тези общи мерки руските възможности за шпионаж ще бъдат ограничени, добави той.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама