НОВИНИ


„Медицински одит” постави в графа „маловажен” случай на смърт по сигнал на МВР

4 6093 28.03.2018
„Медицински одит” постави в графа „маловажен” случай на смърт по сигнал на МВР

Продължават разкритията на всевъзможни форми на злоупотреби в Медицински одит. Пореден случай на смърт в лечебно заведение се е оказал „маловажен“ за ръководството на ведомството. В редакцията на Фрог нюз са получени документи със скандално съдържание.


Министерство на вътрешните работи е сигнализирало агенцията за пациент, починал в столична университетска болница. За нуждите на контролното производство МВР са предоставили всички документи, включително и снетите от медицинските лица обяснения.

Извършена е проверка от трима лекари – контрольори от състава на агенцията. Констатациите на проверяващия екип са шокиращи. Пациент е претърпял тежко пътно транспортно произшествие. Докаран е в болницата от екип на център за спешна медицинска помощ. Вместо да получи качествена, своевременна и достатъчна медицинска помощ на горкия човек му се случва следното: Не му се правят клинико-лабораторни изкследвания, ортопеда не отразява обективното му състояние, по никакъв начин не са отразени данните, свързани с ПТП, описание и локализация на болките на пациента и т.н.  Оказва се, че лекар без специалност е извършил преглед като неврохирург.  Отново не са снети данни, не е назначил Ро графия за нуждите на полцията. Случаят въобще не е докладван на лекар със специалност.  Следва и друг кориоз: Аналогично, като „неврохирурга“ без специалност, е последвала консултация от „хирург“ без специалност! И той като колегата си не взима предвид тежкото състояние на пациента и не докладва към лекар с придобита специалност по хирургия.

Пациентът е отпратен вкъщи. Не само, че не е приет в болницата, а изобщо липсва заключение за необходимост от продължаване на лечението в друга болница или поне в структурите на доболничната помощ. Пострадалият  дори не е оставен за наблюдение и проследяване на състоянието.

 

За съжаление, след два дни пациентът се връща, но вече в противошокова зала. Организмът му  е сринат, налице са и данни за травматичен шок. Взето е решение за оперативна интервенция в спешен порядък. Без да влизаме в детайли за последвалата агония, 5 дни по-късно човекът умира.

Контрольорите на агенцията изготвят поредица от актове за допусната лекарска грешка срещу всички участници в „лечението“ на пациента. Констатациите им са ясни и категорични. Подобно на случая с бебето в Стара Загора, за който вече писахме, и тук не е имало лекари-специалисти, които да осъществят качествен лечебно- диагностичен процес. Пациентът е попаднал в ръцете на лица без специалност, които са подценили фатално състоянието му, коментираха пред Фрог служители на „Медицински одит”.

Докладът е изготвен, актовете били връчени. До тук всичко изглежда по правилата, т. е  случаят няма как да бъде потулен.

 

Изведнъж какво се случва: Изготвена е окончателна „докладна записка“ по абсурдния  режим на работа в агенцията, в която същите контрольори, ни в клин ни в ръкав, са приканени да развият съждения за евентуално наличие на предпоставките на чл.28 от ЗАНН, т. е. „маловажност“ на случая. Юристи ни осветлиха, че преценката за маловажност е на наказващия орган, т.е. директора на агенцията. Контрольорите нямат право да извършват подобна преценка – те следва във всички случаи на установени нарушения да съставят и връчат актове. Смятат, че по този начин, поради липсата на адекватни мотиви и аргументи, директорът вероятно може да се опитва да „размие“ от себе си отговорността за подобно решение, а именно да прекрати случай на смърт „по маловажност“. Лица от състава на агенцията ни потвърдиха , че съществува подобна неузаконена практика – при определени случаи контрольорите са „натискани“ да развиват съждения в насока „маловажност”.

Абсурдният натиск стига до там, че контрольорите предлагат и проекти на писма за „маловажност“ до нарушителите. Нещо, което не кореспондира със съдържанието на първоначалния им доклад и с елементарната човешка логика и справедливост.

При така изложената трагична картина на проведеното „лечение“ и въпреки категоричните изводи на контрольорите на агенцията,  в крайна сметка директорът на агенцията Златица Петрова прекратява наказателните производства за лекарска грешка „по маловажност“ на случая. Не ни е известно дали МВР са били уведомени за въпросното решение на „Медицински одит”. Фактите са тези, изводите са за вас. Разкритията продължават. Институциите продължават да мълчат.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама