БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


МВФ гледа изпод лупа финансите ни

0 4895 21.09.2009
МВФ гледа изпод лупа финансите ни

Днес ще стане ясна новата прогноза на Фонда за развитието на икономиката ни.



Международният валутен фонд представя оценка за състоянието на българската финансова система. Мисията на фонда е у нас по покана на финансовия министър Симеон Дянков, като целта й е да даде външна оценка на страната. Според Дянков засега България няма нужда от предпазно споразумение с МВФ.

Вицепремиерът Симеон Дянков покани представители на Международния валутен фонд и Европейската комисия да оценят първите действия на правителството срещу ефектите от финансовата и икономическата криза. Дни преди финансовите експерти да пристигнат у нас, Дянков представи състоянието на бюджета към края на август - от намаляването на разходите на отделните ведомства месечният дефицит в хазната беше свит повече от пет пъти и към края на август е 105 млн. лева. От началото на годината до края на август обаче в държавния бюджет се е отворила дупка от 490 млн. лева. Целта на новото правителство е да постигне балансиран бюджет в края на годината. Експертите от фонда са се запознали и с антикризисната програма на кабинета.

През април ръководителят на мисията на МВФ у нас Бас Бакер предупреди предишния кабинет, че ако не свие разходната част на бюджета, годината ще приключи на дефицит. Тогава прогнозата на фонда бе за икономически спад с 3,5 на сто тази година и още 1 процент догодина. Очаква се днес да стане ясна новата прогноза на Фонда за развитието на икономиката ни.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама