НОВИНИ


Само във Фрог: МВР се правят на ощипани за задължителните доклади за войната по пътищата

0 7396 30.03.2018
Само във Фрог: МВР се правят на ощипани за задължителните доклади за войната по пътищата
БГНЕС

МВР се правят на ощипани за изготвянето на задължителните годишни доклади за войната по пътищата. Това се разбира от две писма - на вътрешното ведомство и министерски съвет до „Института по пътна безопасност”.


Наскоро от неправителствената организация, в която работят само доброволци, поискали от МВР да им даде по ЗДОИ въпросните  доклади за състоянието на безопасността на движение по пътищата от последните 7 години. По закон вътрешното ведомство е задължено всяка година да предоставя такъв доклад на правителството и респективно на премиера Бойко Борисов. Според експерти от това зависи какви стратегии ще предприемат управляващите срещу безумното избиване.

Изненадващо, обаче от МВР отказали да дадат докладите с аргумента, че трябва да се поискат от МС, защото информацията за тях „би следвало да се обработва и съхрянава там”. От „Института за пътна безопасност” послушали съвета, който им дали от вътрешното ведомство. Много скоро от Министерски съвет попарили очакванията на специалистите от Института с лаконичното обяснение: „Бе направена справка в дирекция „Правителствена канцелария”, в резултат на която се установи, че такива доклади не са входирани в деловодната система на Министерски съвет”. Простичко казано това означава, че МВР не е изпращало до МС никакви доклади.

 

Доказателство за пренебрежителното отношение на управляващите към проблема с катастрофите и ужасът по пътищата е и фактът, че нито един политик или властимащ не уважи общественото обсъждане на Закона за движение по пътищата, проведен в края на февруари т. г. в Софийския университет. Форумът, организиран от „Института по пътна безопасност” се превърна в прецедент заради участието на над 300 експерти, професори, студенти по право, родители загубили децата си при ПТП, граждани.

Всички участващи в обсъждането се обединиха, че няма война по пътищата. Състоянието в което се превърнала транспортната ни система е равносилно на тероризъм. При война е ясен врагът, докато при тероризмът заплахата не е индетифицирана. Това ще рече, че държавата не е в състояние да се противопостави на пътнотранспортния травматизъм със методите които прилага.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама