МИСТЕРИИ


Лош пример! Трима министри нарушават Закона за движение по пътищата

8 13379 02.04.2018
Лош пример! Трима министри нарушават Закона за движение по пътищата
Заседание на МС БГНЕС

Няколко министри нарушават Закона за движение по пътищата. Това установи анализ на „Института за пътна безопасност”. Куриозното е, че хората, които трябва да дават пример в спазването на законит, всъщност не ги спазват.


 „Институтът за пътна безопасност / ИПБ/ констатира, че министъра на вътрешните работи, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения и министърът на образованието и науката не спазват ЗДвП. В същото време настояват от гражданите да го спазват. С няколко писма до МС, МВР, МОН и МТИТС, Института за пътна безопасност настоява за среща и предприемане на действия по-изпълнение на законови разпоредби на длъжностни лица, но до момента отговор няма.

 

Министъра на вътрешните работи, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения и министърът на образованието и науката системно не изпълняват задълженията си по ЗДвП. В чл.170б и чл.170в закона ги задължава да издадат наредби касаещи обследване на тежките пътно-транспортни произшествия и анализиране на пътно-транспортните произшествия с участието на деца. Повече от 10 години тези наредби не са издадени. Министъра на образуванието и науката  повече от 20 години не изпълнява изискването за изучаване от учениците в системата на средното образование на правилата за движение по пътищата. Най сериозни са нарушенията на министъра на вътрешните работи.

 

От 2010 година няма внесен нито един доклад в МС за състоянието на БДП в България. ДОККПБДП на която председател е министъра на вътрешните работи е задължена съгласно &1 ал.2 т.3 на ЗДвП да изготвя ежегоден доклад за състоянието на БДП, който се разглежда от МС. Липсата на такива доклади създават предпоставка МС и неговия Председател да не са в състояние да управляват системата за БДП. Отговорности по ЗДвП е възложена на единадесет държавни институции. Министър председателят трябва да знае, че именно тези доклади индитифицират проблемите и предлагат решения. Управлението на БДП, чрез импровизация води до това България да е най-опасното място за движение по-пътищата в ЕС.

 

ИПБ и Карстори  организират работна закуска на 03 април /вторник/ от 10. 00 часа в SAHO на ул. „Искър” №4 с журналисти на която ще бъдат представени проблемите с вторичния пазар на автомобилите и по конкретно какви рискове се крият при закупуването на автомобили на старо.

 

  Това са разпоредбите в ЗДвП:

 

В чл.170б, министърът на вътрешните работи и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения се задължават да определят с наредба реда за служебно обследване на тежките пътно-транспортни произшествия, допуснати от водачи, придобили правоспособност за управление на моторни превозни средства за обществен превоз или за собствена сметка на пътници и товари, както и набелязаните мерки за тяхното ограничаване. /до момента такава наредба не е издадена/


 В чл.170в, министърът на вътрешните работи и министърът на образованието и науката се задължават да определят с наредба реда на взаимодействие по обмен на информацията, анализиране на пътно-транспортните произшествия с участието на деца и набелязване на мерки за тяхното ограничаване и намаляване на последствията.  /до момента такава наредба не е издадена/

 

§ 4 ЗДвП Министърът на образованието и науката осигурява чрез съответните учебни планове задължителното изучаване от учениците в системата на средното образование на правилата за движение по пътищата

 

В Закона за предучилищно и училищно обучение (ЗПУО), чл. 73, е записано, че средното образование се получава в VIII-XII клас.

 

От 20 години обучение по БДП в VIII-XII клас не се провежда

 Като основна причина за неизготвянето на тези важни наредби и не изпълнение на законовите разпоредби от длъжностни лица може да се посочи липсата на експертен орган, който да осъществява координация, взаимодействие и мониторинг върху дейността и изпълнение на законовите разпоредби на институциите отговорни за БДП в страната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама