СВЯТ


Газпром” заложил ”Северен поток 2” в Лондон

0 6488 03.04.2018
Газпром” заложил ”Северен поток 2” в Лондон

Руският държавен ”Газпром” е заложил акциите на проектната си компания Nord Stream 2 AG. По този начин руснаците са осигурили финансиране на газовия проект ”Северен поток 2”. Акциите са заложени в британската финансово-кредитна агенция Glas Trust миналата година.


"Газпром" е получил 90 млрд. рубли, като срокът на залога е до 2038 г., съобщава руското делово издание "Комерсант".

Средствата, необходими за изграждането на газопровода, са 89.7 млрд. рубли, което почти напълно съвпада с осигурената сума през британската кредитна агенция.

Изданието отбелязва, че целта на операцията е била да се намали възможността Nord Stream 2 AG да попадне в обхвата на западните санкции, наложени на Русия.  

На практика партньорите на "Газпром" в проекта - компаниите Shell, Engie, Uniper, Wintershall и OMV, не могат да бъдат санкционирани, тъй като не са акционери в изграждането на газопровода и не са инвестирали пари в него. Сега тези европейски компании ще дават пари на британската финансово-кредитна агенция и тя ще финансира "Северен поток-2".

Така ако някой попадне под американските санкции, това ще е Glas Trust, а в замяна британците вероятно ще получават доста висок процент от печалбите на Nord Stream 2 AG.

Преди седмица Германия одобри изграждането и експлоатацията на газопровода "Северен поток 2". Берлин даде зелена светлина за изграждането на 31-километровия участък, който минава през водите й. Очаква се Русия, Финландия, Швеция и Дания, в чиито територии попадат в маршрутът, също да издадат съответните разрешения. Планираните строителни работи трябва да бъдат изпълнени през тази година.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама