НОВИНИ


Боил Банов пое председателството на Съвета на министрите на културата

0 5423 04.04.2018
Боил Банов пое председателството на Съвета на министрите на културата
Боил Банов БГНЕС

България пое ротационното председателство на Съвета на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа за следващата една година. Това стана на заседание на Съвета, което се проведе в Сараево, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.


По време на форума министърът на културата Боил Банов съобщи, че България ще поднови проучването на възможностите за създаване и приемане на Стратегия за развитие на региона на Югоизточна Европа чрез използване ресурса на културата, културното и природно наследство и свързаните с тях индустрии.

 

„Успоредно с това ще търсим възможности за други конкретни инициативи за сътрудничество в рамките на Европейската година на културното наследство 2018, включително и в изпълнение на предложения от Европейската служба за външни дейности проект „Балкански маршрути на наследството“, каза той.

 

В рамките на българското председателство ще се обсъждат въпроси като разширяване на сътрудничеството за опазване и популяризиране на културното наследство, възможностите за създаване на постоянен секретариат и на финансов механизъм, подкрепящ изпълнението на общи проекти, дигитализацията, разширяване на сътрудничеството с ЮНЕСКО и др.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама